Конкурс за набавку трактора путем ИПАРД-а од 17. фебруара

У Србији 65 одсто трактора ушло у четврту деценију

1338
Фото: Canva

Након дуго ишчекиваног конкурса за набавку трактора путем ИПАРД подстицаја, који је првобитно најављен за 7. фебруар, Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, издала је саопштење у ком се наводи да ће захтеве примати у другој половини фебруара месеца.


Како би се омогућила максимална апсорпција средстава уз истовремено поштовање прописаних услова што широј групи ИПАРД корисника, Управа за аграрна плаћања, обавештава кориснике, да ће на основу Седмог и уједно последњег Јавног позива ИПАРД ИИ програма за подношење захтева за одобравање пројекта за ове подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава у набавку новог трактора, исте почети да прима од 17. фебруара 2022. године„, наводи се у саопштењу.

Такође, детаљан текст Јавног позива тек ће бити објављен на званичним интернет страницама Министарства и Управе.

За овај конкурс који ће, по првобитном плану, бити отворен до 31. марта, издвојено је 1,3 милијарде динара.

У Србији 65 одсто трактора ушло у четврту деценију

Последњи овакав позив преко европских фондова био је на јесен 2019. године, када се субвенционисала набавка трактора од 60 до 80 кW. Тачније, снага је зависила од сектора улагања и обима производње. Висина подстицаја износила је од 60 одсто до 70 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник и да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју.

Колико пољопривредници са нестрпљењем чекају расписивање новог конкурса за набавку ове најнеопходније машине на једном газдинству, сведочи и податак да је у Србији сваки пети трактор нов. Процењује се да немамо више од 420.000 трактора, а више од 65 одсто је ушло у чак четврту деценију. Обновљено тек неких пет одсто, и то захваљујући субвенцијама.