Бачко Ново Село – тишина која свима прија

О сеоском туризму у Бачком Новом Селу, Младенову и Нештину

997
Фото: С.Мор, преузето са agroklub.rs

Наша земља богата је природним лепотама и местима која су ту врло често сасвим близу нас створена за одмор, пливање, шетњу, скупљање лековитог биља, лов, риболов.


Туристи који се одлуче да своје слободно време, викенд или годишњи одмор проведу у сеоском домаћинству или на неком од многобројних салаша уживаће у идиличној атмосфери, миру и тишини. Додамо ли и специјалитете врхунских кувара или самих домаћина који су саставни део националне културе или краја, или једноставне и здраве оброке које могу сами по сопственој жељи да припремају, и могућност да кући понесу оригиналан сувенир за успомену – одмор ће бити врхунски.

Осим тога свако домаћинство које се бави сеоским туризмом својим гостима предложиће и различите културне или спортске догађаје у селу или околини и допринети очувању културне баштине, али и мотивисати локално становништво да остане на селу.

Први гости бициклисти

Станко Свитлица је пре неколико година у Младенову, селу где је рођен одлучио је да реновира родитељску кућу која је била празна и целокупно породично имање претвори у туристички објекат „Кућа за одмор ‘С’“. Руководио се идејом да сеоска домаћинства имају и могу шта да понуде.

„Готово свако село има значајне природне и културне ресурсе које треба на најбољи могући начин искористити“, каже Свитлица истичући да у Младенову живе вредни ратари, сточари и повртари, то је место где се Мостонга улива у Дунав. Најбоље је мрестилиште рибе у Војводини, има богато ловиште, и лепу пешчану плажу. Село је окружено шумом, а свега пет километара је удаљено од Карађорђева – познате туристичке дестинације.

„Наше село је на бициклистичкој линији европских туриста и управо су моји први гости били бициклисти. Иначе објекат располаже углавном двокреветним собама, а у дворишту су четири бунгалова, а градимо још осам“, каже Свитлица и додаје да као и сви други објекти нуде разноврсну домаћу храну коју и сами гости могу да припремају уколико то желе.

У овом објекту одмарали су се бројни гости углавном када се у селу одржавају манифестације „Дани колонизације“ почетком августа и „Зимски доручак у природи“ првог фебруарског викенда. Неколико странаца – Француза били су гости, а колико им се допала сеоска идила говори и податак да је један од њих одмах купио кућу на обали рукавца Дунава, а недавно се вратила гошћа која ће ускоро родну Француску заменити за миром овог малог војвођанског села, обзиром да је и она купила кућу у Младенову.

Свитлица је био домаћин члановима неколико винских витешких редова из Србије, који су сада чести гости.

Тишина која свима прија

Бачко Ново Село у општини Бач, идилично место у близини велике реке и ловишта Плавна и Карађорђево иако мало, са свега 500 до 600 становника има своју туристичку понуду и радује се гостима, а већ пет година они уживају у хотелу „Бела врба“.

На самој обали рукавца Дунава смештен је објекат са рестораном, 12 двокреветних и трокреветних соба. Како нам је рекао Срђан Мор менаџер хотела гости долазе, највише лети када свраћају бициклисти, обзиром да и кроз Бачко Ново Село пролази Дунавска бициклистичка рута. Село је мало али живописно, а мир и тишина одговара туристима како из наше земље тако и иностранства.

„Током претходне године имали смо око 150 ноћења, гости нам се радо враћају“, каже Мор и напомиње да имају кухињу, са врхунским куварима, мајсторима свог заната.

Потенцијали на падинама Фрушке горе

Са друге стране, на падинама Фрушке горе у залеђу нештинске аде налази се кућа Рада Вујичића „Скелица“ која је регистрована као сеоско туристичко домаћинство. У дворишту су и два павиљона за спавање изграђена у духу сремских амбара као и три камп парцеле.

Вујичић каже да гости у ово сеоско домаћинство долазе жељни природе, мира и тишине, свраћају бициклисти, долазе и риболовци, породице које најчешће проводе викенде или годишње одморе. Имају могућност и да обилазе оближње фрушкогорске манастире и многобројне винарије.

„Ја сам задовољан али било би много боље да држава мало више улаже у сеоски туризам обзиром да су потенцијали огромни“, констатује Вујичић истичући да је Нештин мало сремско село које спаја прелепу природу покрај Дунава, врхунаска вина и укусну храну све што је савременом човеку потребно за добар одмор.