Шта крије древни Бач?

9978
Фото: БАП ВЕСТИ

Бач је насеље смештено на југу Бачке, чија историја датира још из бронзаног доба. На простору данашњег Бача смењивале су се културе, религије, укрштали мачеви и као исход ових историјских превирања, остали су споменици културе, који пркосе времену и сведоче о бурним прошлим временима. Данашње име регије Бачка, потиче управо од овог насеља, што свакако говори о његовом значају.


Обилазак овог древног града можете отпочети посетом Фрањевачком самостану из 12. века. Самостан је подигнут 1169. године у самом центру Бача, од стране крсташког реда Св. Гроба Јерусалимског. Ово здање се налази у самом врху романске архитектуре. Садашњи изглед самостана, је настао у периоду од 1734. до 1768. године. Овај историјски споменик чува мноштво старих предмета, посуђа, текстила, црквених одела. Самостан је реконструисан и обновљен ове године, средствима Европске Уније, Министарства културе Србије и Покрајинске Владе.

Након обиласка Фрањевачког самостана, можете прошетати поред остатака турског купатила, које сведочи о времену османлијске владавине на овим просторима. Претпоставља се да је хамам саграђен 1578. године. Део хамама је порушен, али је остао део кубета, над централном просторијом, као и зидови неколико просторија са посудама из тог доба.

Симбол Бача, свакако јесте тврђава Бач, изграђена у периоду од 1338. до 1342. и као таква представља најбоље очувано средњевековно утврђење у Војводини. Настанак тврђаве се везује за период владавине краља Карла Алберта Анжујског. Бачка тврђава је више пута паљена и рушена, а 1704. године је напуштена.

Статус споменика културе добила је 1948. године. При посети овој монументалној грађевини, можете видети древну донжон кулу, са археолошким експонатима и предивним видиковцем који пуца на плодну равницу.

Следећа дестинација коју свакако предлажемо да посетите, јесте манастир Бођани, смештен 15 км западно од Бача. У манастиру се налази чудотворна икона Богородице Бођанске из 17. века, која је једна од шест православних канонизованих икона у свету.

Обилазак Бача, употпуниће свакако посета традиционалној шокачкој и словачкој кући уз разгледање старе ковачнице и презентацију кићења словачке невесте. Боравак ће заокружити многобројни угоститељски објекти, салаши, чарде, који се налазе на овом простору.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде