У току вакцинација ХПВ вакцином у Дому здравља у Бачу

2591

БАЧ – Дом здравља Бач, одељење педијатрије обавештава грађане да је у току вакцинација ХПВ вакцином за све заинтересоване из општине Бач.


У питању је вакцина која штити од девет различитих типова ХПВ вируса, међу којима су два типа која су узрочници готово свих канцера грлића материце, већине случајева рака дебелог црева, гениталија, главе и врата. Реч је о препорученој, а не обавезној вакцини, коју о трошку државе могу да приме дечаци и девојчице узраста од девет до 19 година.

Вакцинација на подручју општине Бач се врши на одељењу педијатрије у Дому здравља. Деца треба да дођу са родитељима – до 15. године им је потребна сагласност родитеља, а старији је сами потписују. Након прегледа и анамнезе, и ако нема контраиндикација, вакцина се даје у мишић. По давању вакцине треба одседети 15-ак минута и договорити термин наредне дозе.

Према речима педијатра докторке Јармиле Лачакове Красникове, на подручју општине Бач влада велико интересовање за ову вакцину, највише међу девојчицама и до сада је подељено 20 вакцина, док се наредне дозе очекују у наредном периоду.

Заинтересовани се за све у вези вакцине могу обратити педијатру Дома здравља Бач и заказати вакцинацију.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде