Сто година од настанка језера Провала

Дунав провалио, огромне рибе запати

648
Извор: Туристичка организација општине Бач

ВАЈСКА – Пре тачно стотину година, 21. маја 1924. године, Дунав се страховито излио. Поплавио је не само њиве и ливаде, већ су многе војвођанске породице остале без крова и иметка. Тешко је било и у Вајској.

Колике су биле размере катастрофе илуструје податак да је у овом бачком селу вода у једном тренутку дошла до четири метра зида на цркви! О економским јадима након ове непогоде излишно је и говорити. Ипак, тада је рођено језеро Провала, названо управо због налета велике реке. Када се дунавска вода повукла, на месту где је одвајкада постојала бара, остало је језеро, које је своје данашње контуре добило након још једне велике поплаве – оне из 1965. Језеро прати ниво Дунава с обзиром да је од велике реке ваздушном линијом удаљено осам километара, те расте и опада у складу са његовим водостајем. Већ деценијама је одлична рибиловна дестинација. У Провали има огромних сомова и толстолобика, као ретко где крупних бабушки, атрактивне продошлице из Америке – баса, те смуђа, амура, беле рибе, штуке…

Фрања Трусина из Вајске, некада рибочувар а сада риболовац на Провали када год време дозволи, има богато иксуство на овој води. Тврди да у језеру има огромних риба, нарочито сомова.

-Највећи део живота сам провео на Провали и виђао сам обрисе гигантских сомова, то је тешко речима описати, али немају се чиме уловити. Колико ми је позанто, највећи сом је имао 120 килограма, а ухваћен је приликом излова половином осамдесетих. Памтим и када је Сима Јегрић из чамца закачио огромног сома који га је после вукао четири сата по целом језеру, али на крају је покидао најлон. Као момак сам ронио до четири метра дубине. Једном приликом сам се нашао у рупи великој као соба, изронио сам и од тада завршио са роњењем. Релативно често се хватају сомови од 10, па и 15 кила, штуке до пет килограма. Има и великих амура, тешких и до 30 кила, једног сам и ја упецао – каже Ферика.

Највећи део живота сам провео на Провали и виђао сам обрисе гигантских сомова, то је тешко речима описати (Ферика Трусина)

Ту су и гигантски толстолобици, мада нису атрактивни за многе риболовце. Половином марта ове године, Зрењанинац Бојан Бојанић је, пецајући баса, закачио толстолобика који је чудним сплетом околности остао неизмерен, јер је највећа доступна вага у том тренутку мерила (само) до 60 кила. Ова риба је, тврде сведоци, тежила близу 70 килограма. Ипак, контуре језера и услови на њему највише погодију шаранском риболову. Језеро је својевремено порибљавано и шараном, а између осталих, памти се улов почившег Стипана Маргића, који је упецао шарана од 27 килограма. Пре две деценије, приликом излова , ухваћен је сом од 86 кила, дуг 2, 6 метара. По речима председничка Риболовачког друштва „Шаран“ из Вајске Стевана Адамовића, језеро је међу најбогатијима басом у Србији, те је прво које је осамдесетих година порибљено овом алохтоном врстом.

Провала има површину од око четири хектара, са великим разликама у дубини, која поприлично варира. Максимална измерена дубина износила је 32 метра (према неким тврдњама 36 метара), а тренутно је то 19 метара. Вода је чиста, а језером газдује Риболовачки савез Војводине.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде