Na festivale Červená ruža odmenený Juraj Súdi

Zaspieval vlastnú skladbu Zapragnem ja šargi do karuci

305

V týchto dňoch, teda v piatok 28. a v sobotu 29. júna v Ruskom Kerestúre prebiehal Festival rusínskej kultúry Červená ruža. Je to festival so závideniahodnou tradíciou a tohto roku si pripíše 63. ročník.


V prvý deň tohto dvojdňového podujatia prebiehala súťaž o najkrajší hlas a súťaž nových zábavných skladieb. Sobota bola v znamení najpopulárnejšieho programu pre deti – koncertu Červený púčik a koncertu kultúrno-umeleckých spolkov Ozveny roviny.

Všetky programy tohto festivalu prebiehali na nádvorí Základnej školy Petra Kuzmjaka a po skončení večerných programov odohrali sa tanečné zábavy na priestore pri školskej športovej hale.

Organizátorom festivalu je Dom kultúry v Ruskom Kerestúre za podpory Obce Kula, Národnostnej rady rusínskej národnostnej menšiny, Ministerstva kultúry Republiky Srbsko a Pokrajinského sekretariátu pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami.

Pravidelne sa na rusínskych hudobných festivaloch zúčastňujú aj skladatelia, hudobníci či speváci z radov vojvodinských Slovákov a často sú aj odmenení. Tentoraz na piatkovom koncerte nových rusínskych zábavných skladieb vystúpil i Juraj Súdi, ktorý zaspieval vlastnú skladbu Zapragnem ja šargi do karuci. Z tejto príležitosti zhudobnil text Serafíny Makajovej a za skvelý prednes odmenený bol Cenou za najlepšiu interpretáciu.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде