Општина Бач реализује пројекат подршке сакупљачима отпада

У циљу информисања јавности и подизања свести о значају подршке сакупљачима отпада, у сарадњи са ЈКП „Тврђава“ Бач, организоваће се трибине у свим насељеним местима општине Бач.

412

Општина Бач је покренула пројекат „Успостављање локалног механизма за подршку сакупљачима отпада у општини Бач“, у оквиру програма „ПРО – Локално управљање за људе и природу“. Овај програм заједнички спроводе агенције Уједињених нација у Србији – UNOPS, UNICEF, UNFPA и UNEP, у сарадњи са Владом Републике Србије и уз финансијску подршку Владе Швајцарске.


Циљ пројекта је подршка неформалним сакупљачима отпада у обнављању прихода и бољем приступу јавним услугама значајним за социјално укључивање, као што су здравство, образовање и социјална заштита. Приоритетна циљна група су сакупљачи отпада и њихове породице, које су погођене модернизацијом система управљања отпадом, затварањем општинских депонија и изградњом регионалног центра за управљање отпадом у оквиру националног Програма управљања чврстим отпадом.

Општина Бач је формирала Локални координациони механизам за заштиту права сакупљача отпада, који укључује представнике свих релевантних локалних организација и институција. Овај механизам ће координирати процес пружања подршке циљној групи пројекта. Поред тога, ангажован је породични асистент за директну подршку породицама неформалних сакупљача отпада, повезујући их са пружаоцима подршке у оквиру Програма и доступним услугама и мерама у локалној заједници. Подршка ће се реализовати у складу са процењеним потребама сваке породице и биће дефинисана кроз Индивидуални породични план подршке.

До сада су посећене све породице из приоритетне групе ради сагледавања њихових потреба, а у наредном периоду ће се започети мапирање социјалних потреба и осталих социјално угрожених категорија становништва, посебно ромске популације. Од септембра ће се организовати обуке за покретање сопственог бизниса, укључујући израду пословног плана, уз менторску подршку стручњака за почетне кораке у пословању или запошљавању.

У циљу информисања јавности и подизања свести о значају подршке сакупљачима отпада, у сарадњи са ЈКП „Тврђава“ Бач, организоваће се трибине у свим насељеним местима општине Бач.

Све информације о пројекту и пакетима подршке могу се добити у Канцеларији за Локални економски развој општине Бач на телефон 021/6070-075, е-пошта: [email protected], или код породичног асистента чија је канцеларија у Месној заједници Вајска, телефон 069/1800176.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде