Ceny potravín dosiahli nové historické maximum

Житарице обарају рекорде

960
Foto: Pixabay

Житарице обарају рекорде, цене млечних производа узастопно расту шести месец. Биљна уља и месо имају сличан тренд, једино оне за шећер падају.


Светске цене хране су према подацима Организације за храну и пољопривреду (ФАО) порасле за 3,9 одсто у фебруару у односу на јануар 2022. године и чак 20,7 одсто у односу на исти период 2021. године што представља нови рекорд свих времена.

Овај раст је предвођен ценама биљних уља и млечних производа. У овом месецу порасле су и оне за житарице и месо, док су оне за шећер у паду већ трећи месец.

Житарице обарају рекорде

Индекс цена житарица је у прошлом месецу био повећан за 3,0 у односу на јануар и 14,8 одсто у односу на претходну годину што представља рекорд. Светске цене пшенице порасле су за 2,1 одсто, углавном одражавајући нове глобалне несигурности у снабдевању усред поремећаја у црноморском региону који би потенцијално могли да ометају извоз из Украјине и Руске Федерације, два главна извозника пшенице.

Светске цене кукуруза прошли су месец порасле за 5,1 одсто на месечном нивоу, а пиринча за 1,1 одсто. Сирка и јечма су расле за 2,7 одсто.

ФАО индекс цена млечних производа у фебруару је у просеку износио 6,4 одсто више у односу на јануар, што представља шести узастопни месечни раст, и то од 24,8 одсто у односу на исти месец прошле године. Осим оскудних глобалних залиха, стална потражња за увозом, посебно из Северне Азије и Блиског истока, довела је до наглог повећања вредности пуномасног млека у праху и сира. Оне за обрано млеко у праху су значајно порасле услед мањег обима испорука млека за сушаре у западној Европи, док су цене путера добиле подстицај због велике потражње.

У фебруару су вредности биљних уља повећане за 8,5 одсто. Континуирани раст углавном је резултат поскупљења палминог, сојиног и сунцокретовог уља. Међународне цене палминог су порасле други месец заредом због одрживе глобалне увозне потражње која се поклопила са смањеном доступношћу извоза из Индонезије, његовог водећег светског извозника. Светске вредности сојиног наставиле су да расту због суше која угрожава производњу соје у Јужној Америци. Цене сунцокретовог уља су значајно порасле, углавном због поремећаја у црноморској регији, који би потенцијално могли да смање извоз. Раст цена сирове нафте је имао утицаја и на вредности биљних уља.

Када су у питању цене меса у фебруару оне су порасле за 1,1 одсто на месечном нивоу и 15,3 одсто за исти период прошле године. Оне за говедину су достигле нови рекорд, подстакнуте снажном глобалном потражњом за увозом због смањених залиха говеда спремних за клање у Бразилу и велике потражње за обновом стада у Аустралији. Цене свињског меса су порасле, док су овчјег већ четврти месец у паду. Смањени увоз живине у Кину је утицао и на смањене цена овог меса.

Вредности шећера су у даљем паду. У односу на јануар оне су мање за 1,9 одсто што је већ трећи месец у паду.