Včelia poradňa s apicoreami a v rámci turistickej ponuky

Велики пчелињак, апикоморе, апитерапија чине „Пчелињу клинику“ коју је искусни пчелар Јозеф Гашпаровски саградио је на уласку у Бачко Ново Село

707
Фото: Јозеф Гашпаровски, извор: agroklub.rs

Коришчење пчелињих производа у исхрани датира од памтивека, а у садашњим условима живота људима полако враћа поверење у снагу природе.


Велики пчелињак, апикоморе, апитерапија чине „Пчелињу клинику“ коју је искусни пчелар Јозеф Гашпаровски саградио је на уласку у Бачко Ново Село. У непосредној близини два ловишта Плавна и Карађорђево, Дунава и језера Реш, овај пчелар сместио је свој пчелињак који након двадесетак година пчеларења броји око 130 друштава, пише портал „Агроклуб“.

Пчеле дају много више од меда

Окружен је багремовом шумом, ливадама и ритовима тако да пчеле имају довољно квалитетне паше, а Гашпаровски осећај задовољства јер како на самом почетку каже пчеле осим меда дају много више и све природно и здраво.

Управо је то основа апитерапије која подразумева употребу различитих пчелињих производа у циљу очувања и побољшања људског здравља.

„Пчела је једини инсект који производи храну за људе, а углавном је многи поистовећују само са медом. Мед је здрав – то сви знамо, али има и других ствари које потичу од пчела, за људско здравље је изузетно битан полен, супер храна, како га многи зову, верује се да човек може живети годину дана узимајући само полен и воду, затим прополис најачи природни антибиотик као и матични млеч. Сви ти производи јачају имунитет који је последних година код већине људи прилично нарушен“, каже Гашпаровски и наглашава да је разлог томе нездрава исхрана јер не користимо довољно здравих биљака које нас окружују, а којих је у природи безброј, а најбољи пример за то је коприва.

Гашпаровски наглашава да пчеле дају много више од меда

„У трци са временом стрес је постао саставни део живота тако да нам је организам свакодневно напет, као тркач на старту. У источним земљама лечење пчелињим производима одавно је познато и успешно се примењује.“

Умирујуће зујање хиљаду пчела

Саговорник „Агроклуба“ је пре четири године у оквиру пчелињака направио апикоморе које пружају двострука апитерапеутска дејства, боравак у пчелињој аури и удисање ваздуха директно из пчелиње кошнице, обзиром да боравак у пчелињој микроклими и употреба меда и других производа благотворно утичу на људски организам.

Апикомора је кућица направљена од природних материјала, у њој човек може да лежи на кошницама и осети смирујуће зујање хиљада пчела али и њихову специфичну енергију, то је својеврстан начин контакта са пчелама. Та пчелиња микроклима, како тврди наш саговорник, има благотворно дејство на људски организам – доводи га у стање равнотеже, нестаје стрес и напетост и ствара осећај као да сте заштићени, те има многобројне физичке, психичке и медицинске ефекте.

У овим кућицама могуће је осетити благодети ваздуха из кошница који се удише директно из њих, а обогађен је мешавином полена, матичне млечи, прополиса, нектара, свега онога што пчела из природе донесе у кошницу.

Лек је у природи

У циљу развоја руралног туризма Гашпаровски је изградио и опремио смештај за све заинтересоване који желе да осете благодети пчелињих производа, микроклиме и прелепе природе као и многобројних туристичких објеката у општини Бач.

„Коришћење пчелињих производа у циљу побољшања здравственог стања датира од памтивека, али данас када су се људи отуђили од природе и када због најмање ситнице одлазе у апотеку и узимају лекове почињу да схватају значај и улогу природе, која на сваком кораку нуди храну као лек“, каже на крају овај пчелар, показујући тегле ливадског, шумског, багремовог меда, различите мелеме, прополис капи, полен, мешавине меда сувог воћа и орашастих плодова.

Пчелиња клиника је као идеално место за одмор уз апитерапију, као својеврсна атракција уврштена у понуду Туристичке организације општине Бач.