Proces so Shidjanom za útok na Dragoljuba Mihajloviča z Vajskej pokračuje

Инцидент се догодио у једном новосадском угоститељском објекту

2750
Foto: Pixabay

У наставку суђење осморици младића из Шида, који се терете за тучу испред једног угоститељског објекта, у Улици Лазе Телечког, у центру Новог Сада, у којој су Драгољуб Михајловић из Вајске и Никола Шуман из Чуруга задобили тешке, а Матео Пете лакше повреде,  су саслушана преостала двојица оштећених.


Сведок оштећени Матео Пете, који је полицијски службеник, испричао је пред великим петочланим већем којим председава судија Ивана Јосифовић да је тог 20. фебруара, иако је конзумирао алкохол, односно пио пиво, био свестан свега и да није био ни припит.

Како је рекао, иако је у локалу било гуркања и кошкања, није мислио да треба да примени службена овлашћења јер ситуација, по његовој процени, није то захтевала. Он је напоменуо да није било потребе ни да тражи интервенцију обезбеђења, нити да се легитимише и каже да је полицајац.

– У локалу смо били 30 минута. Кошкање је почело готово одмах. Видео сам да постоји конфликт између Драгољуба и још једног момка из суседног друштва. Тражио сам од њега да се заменимо места како би спречио да то кошкање ескалира, али када сам стао на његово место закључио сам да то раде намерно – рекао је Пете и додао да им у локалу нико није прилазио да би указао на њихово на понашање, само конобар због пића.

Бранилац, адвокат Радомир Мунижаба је нагласио да је Пете могао да спречи сукоб испред локала да је на време реаговао у локалу, легитимисао се као полицајац и да је ситуацију проценио као ремећење јавног реда и мира и то пријавио. Међутим, према Петеовим речима, он није могао ни да помисли да ће догађај тако да се одвија. Мислио је да ће по напуштању локала да се разиђу и оду кући. Испричао је да је први пут рекао да је полицајац тек напољу у тренутку када су се већ сукобили с окривљенима.

– У тренутку док сам лежао на поду испред локала, узвикнуо сам да сам полицајац јер сам се осећао угроженим, а и њих је било више, али су се они понашали као да то нисам рекао – појаснио је Пете.

Оштећени Никола Шуман рекао је да остаје при раније датом исказу, али да жели да дода да је у тренутку када је изашао из локала он први задао ударац једном од окривљених.

– Нисам имао намеру да то сакријем. Био сам у паници. У истрази сам био сметен. До давања исказа нисам гледао снимак, нисам имао храбрости, то је за мене био трауматичан догађај – нагласио је Шуман и додао да је он из локала изашао нешто касније у односу на Петеа и Михајловића.

– Био сам свестан опасности за моју безбедност када сам одлучио да изађем из локала, али како би после погледао другаре да се нисам умешао. Видео сам групу око Драже, викао сам да престану, али нико ме није слушао. Не могу да препознам ко је и када од тих момака мене ударао јер их је било пуно. Мислим да су мене најдуже тукли, падао сам и устајао, гледао сам да заштитим главу. Чуо сам да неко виче “Удри га, убиј га!” – рекао је Шуман и додао да се због целе ситуације осећао угрожено и да је у једном тренутку неко од обезебеђења изашао из локала, али да се вратио назад у локал, иако је туча била у току.

Описујући оно што је претходило сукобу, Шуман је појаснио да је у локалу морало бити физичког контакта јер је била гужва, али да му је деловало као да се ти физички контакти нису намерно стварали. Да постоји проблем видео је тек приликом повратка из тоалета.

– Видео сам да обезбеђење стоји између мог друштва и друштва за сепареом. Један од тих момака је ударио Дражу у лице – рекао је Шуман и указао да мисли да је то био Михајло Миљеновић.

Подсетимо, суђње осморици младића из Шида почело је 4. марта када су своје исказе дали Бојан Дарабашић, Лазар Марковић и Немања Божић. На наредном главном претресу, 7. марта, своју одбрану су изнели Марко Момић, Михајло Миљеновић и Владимир Симић. Њих петорица су рекли да су тог дана изашли како би се провели на рођенданској прослави, а не да би се тукли или неког повредили.

Своју одбрану изнели су 15. марта и окривљени Дејан Нединић и Бојан Медић. Свих осам младића је изразило жаљење што је дошло до немилог догађаја и што се све тако завршило.


Тројица остају у притвору

И на овај претрес из притвора су приведени окривљени Бојан Дарабашић, Лазар Марковић и Немања Божић, против којих је новосадско Више јавно тужилаштво подигло оптужницу због кривичног дела тешко убиство у покушају. Адвокати одбране су и на овом рочишту поново изнели захтев да се свој тројици притвор замени блажом мером – мером забрана напуштања стана, уз примену електронског надзора, међутим, овај предлог одбране је и  одбијен.

Са слободе се бране окривљени: Марко Момић, Михајло Миљеновић, Владимир Симић, Дејан Нединић и Бојан Медић, који се терете да су у групи починили кривично дело насилничко понашање те по једно кривично дело тешка телесна повреда.


На претходном рочишту испитан је и оштећени Драгољуб Михајловић, који је рекао да су након кошкања и гуркања, на захтев обезбеђења, изашли из локала где је дошло до сукоба. Према његовим речима, он се није осећао угрожено нити му је ситуација деловала озбиљно и, како је додао, намеравао је да се извини окривљенима и да расправе вербално то што је било. Међутим, према његовим речима, напољу су сви, буквално, кренули на њега.

Према оптужници, осморица младића из Шида су 20. фебруара прошле године, између 18.25 и 18.30 часова, у Новом Саду, у Улици Лазе Телечког, испред угоститељског објекта “Лазин сокак”, у стању када су могли да схвате значај свога дела и да управљају својим поступцима, у групи вршењем насиља према оштећенима Драгољубу Михајловићу, Николи Шуману и Пете Матеу, изазивањем туче и безобзирним понашањем значајније угрозили спокојство грађана и теже реметили јавни ред и мир на улици где се налазио већи број људи који су претходно били гости у наведеном угоститељском објекту, као и случајни пролазници. Окривљени се терете да су оштећене напали, тукли и тешко телесно повредили, а Дарабашићу се ставља на терет и да је, са умишљајем, покушао да лиши живота више лица, задајући им оштрим предметом убодне ране у пределима тела у којима се налазе витални органи.

За наредни главни претрес, 31. маја, заказано је извођење доказа и саслушање сведока.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno