Vybrané najlepšie inovatívne riešenia pre rozvoj obehového kultúrneho turizmu v Bačovi, Sremskom Karlovci a Irige

На овај међународни конкурс је стигло укупно 35 пријава

2479
Foto: BAP NEWS

Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије (СКГО), у сарадњи са општинама Бач, Сремски Карловци и Ириг и у партнерству са још 14 међународних организација, добила је подршку из ЕУ Програма за истраживање и иновације ХОРИЗОНТ 2020 за пројекат ““BeCulTOUR: Више од културног туризма”, а који се тиче унапређења и иновативног развоја у областима: културног, историјског, религијског и природног наслеђа и туризма у шест европских области – међу којима је и Војводина, односно поменуте општине.


Пројектни партнер Haute Ecole ICHEC–ECAM–ISFSC из Брисела, организатор такмичења, хакатона и Програма акцелерације, отворио је 3. марта 2022. године међународни позив за иноваторе да обликују будућност културног туризма у шест европских региона: Базиликата (Италија), Арагон (Шпанија), Ларнака (Кипар), Војводина (Србија) и погранично подручје североисточне Румуније и Молдавије – Иновативна решења за циркуларни културни туризам – Прилика за учествовање на хакатону и у Програму акцелерације.

На овај међународни конкурс је стигло укупно 35 пријава, од којих је осам из Србије, што је највећи број из једне земље чланице пројекта!

Формирана је Комисија за избор најбољих иновативних решења за развој културног туризма у Бачу, Сремским Карловцима и Иригу (Комисија) у чијем саставу су делегирани представници 13 релевантних институција и организација са националног, покрајинског и локалног нивоа: Министарства културе и информисања, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Кабинета министра за иновације и технолошки развој, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Савета за креативне индустрије/Платформе „Србија ствара”, општина Бач, Сремски Карловци и Ириг, Привредне коморе Војводине, Научно-технолошког парка Нови Сад, Војвођанског ИКТ кластера и Бизнис инкубатора Нови Сад.

На основу евалуације писаних поднетих предлога и усмених десетоминутних презентација представника свих осам предлагача одржаних 26. маја на „питцх-сессион“-у – уз примену критеријума који су били саставни део јавног позива, успостављена је збирна ранг листа и донета Одлука о избору иновативних решења за циркуларни културни туризам и то за предлоге под називом:

  • FRUŠKING 8x4x4 – Авакума Кваса, Ане Алексић, Јелене Панић Кнежевић и Владимира Ивановића;
  • BAČ BY TOUCH – Милана Кончара, Зорице Суботић, Данила Куљанина и Стеле Бадивук; и
  • Cultural overload – Irig road – Ириг роад – Ане Алексић, Лули Милош, Милице Рудић и Андреја Кравчука.

Најбољи предлагачи ће имати прилику да на тродневном хакатону у Бриселу у септембру ове године и касније кроз Програм акцелерације – до фебруара 2023. године развијају своје пројектне идеје као иновативна решења за циркуларни културни туризам, који подразумевају скуп производа и/или услуга чији је циљ стварање јединственог искуства, односно туристичке услуге у складу са актуелним тенденцијама културне и креативне индустрије, дигитализације, предузетништва и очувања природе, традиције и наслеђа.

Комисија је констатовала да су сви предлози одговорили захтевима јавног позива, те је подржала предлог СКГО да све предлоге, уз сагласност апликаната, предложи за увршћивање у партиципативни поступак израде акционог плана за циркуларни културни туризам у Бачу, Сремским Карловцима и Иригу – на основу кога би у даљим Пројектним активностима били промовисани и развијани у складу са могућностима и расположивим средствима на јавним конкурсима у земљи и иностранству.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno