Zábava, šport, kultúra a početné workshopy sprevádzali Dni európskeho dedičstva

Манифестација "Дани европске баштине - Дани Бача 2022” биће затворена у недељу, 25. септембра

3588
Извор: ТОО Бач

БАЧ – Туристичка организација општине Бач је, уз подршку општине Бач, одржала манифестацију „Дани европске баштине – Дани Бача 2022”, од 15. до 18. септембра. Овогодишња тема манифестације је „Одрживо наслеђе”.


Podujatie „Dni európskeho dedičstva – Dni Baču“ otvorilo 15. septembra Fórum „Trvalo udržateľné dedičstvo“ vo Vzdelávacom centre „Storočia Bača“.

Циљ форума био је да се кроз три тематске целине и пратећи програм пружи што свеобухватнији допринос теми манифестације „Одрживо наслеђе”, шире вредности Културног предела Бача, као номинованог Унесковог добра, као и указивање на пројекте популаризације наслеђа који су у току.

Извор: ТОО Бач

Другог дана Форума, 16. септембра, Туристичка организација општине Бач је представила пројекат под називом „Дани европске баштине – Дани Бача, Конференција о брендирању Бача: Бач пред УНЕСКОВИМ вратима.”

Истог дана, одржан је концерт духовне музике у Фрањевачком самостану. Оркестар Основне школе „Јан Колар” из Селенче, Камерни хор „Звонy”, Инклузивни хор „Исон” из Новог Сада, Давид Бертран и Милица Мајсторац учествовали су у овогодишњем концерту духовне музике.

Извор: ТОО Бач

Централног дана манифестације, 17. септембра, одржана је онлајн конференција „Одрживо наслеђе за све генерације”.

У Градском парку у Бачу посетиоци су могли да обилазе штандове са ручним радовима и производима у оквиру Етно пијаце, у којој су учествовале све основне школе и Средња пољопривредна школа Бач, ПГ „Гајић”, Едукативни центар „Полетарац”, ПУ „Колибри”, КУД „Младост”, Етно секција из Селенче, ХКУ „Антун Соргг”, док су најмлађима највише пажње привукле радионице ликовне колоније и витешке радионице стреличарства, резбарења минијатура, вајарства, оклопарства и осликавања штитова.

Извор: ТОО Бач

Програм свечане церемоније отварања одржан је у Великој сали Народне библиотеке „Вук Караџић” Бач. Заменица председника општине Бач Марина Балабан званично је у 15.00 часова отворила манифестацију.

Извор: ТОО Бач

У културно-уметничком делу програма, публика је имала прилику да ужива у музици оркестра ОШ „Јан Колар” из Селенче, хора ОШ „Вук Караџић” из Бача под руководством др Јурја Суђија, као и у Дечјем хору КУД-а „Младост” и наступима фолклорних ансамбала.

Вечерњи програм је настављен уз наступ ди-џеј Гоше из Бача и велики концерт Џенана Лончаревића, који је почео у 21.00 час у Спортској хали у Бачу.

Извор: ТОО Бач

Недеља је традиционално резервисана за спортски дан у оквиру којег су у сали Основне школе „Вук Караџић” у Бачу, Спортској хали у Бачу и у просторијама спортског шаховског удружења „Краљев гамбит” одржани меморијални турнири у фудбалу „Звонко и Здравко”, у одбојци „Меморијал великана” и у шаху „Драго Јошић”.

Извор: ТОО Бач

Најуспешнија екипа турнира у фудбалу су „Крила Крајине” из Бачке Паланке, који су у финалној утакмици савладали екипу „Текстилац” из Оџака, док је треће место освојила екипа „Тврђава” из Бача. За најбољег играча проглашен је Урош Грабовац из Бачке Паланке, голмана Матеј Јурковић из Бача и за најбољег стрелца изабран је Огњен Стаменковић из Оџака. Турнир је отворио председник општине Бач др Стева Панић.

На меморијалном турниру у одбојци учествовале су екипе „Радник” из Бијељине, „Мурса” из Осијека” и „Партизан” из Бача. Прво место освојила је екипа „Радник”, друго место екипа „Мурса” и треће место екипа „Партизан”. Најбољи играч турнира је Никола Дрљић из екипе „Радник”.

Спортско шаховско удружење „Краљев гамбит” одржало је меморијални турнир други пут заредом. На турниру је наступало 26 играча, а најбољи у сениорској конкуренцији био је Михаел Шипек, најбољи омладинац Младен Бундало, а најбољи јуниор био је Марко Павлићевић. Награду за најуспешнијег играча однео је Милош Стајић.

У петак, 23. септембра, у Великој сали Народне библиотеке „Вук Караџић” биће приказана позоришна представа „Позови М ради ужитка”.

У суботу, 24. септембра, у Великој сали Народне библиотеке „Вук Караџић” биће приказана два филма. Од 18.00 часова анимирани филм за децу „Лига супер љубимаца” и у 20.00 часова филм „Афтер – после срећног краја”.

Гастрономска манифестација и такмичење у припремању аутентичних јела биће одржана у недељу, 25. септембра од 16.00 часова у холу Народне библиотеке „Вук Караџић” Бач, чиме ће уједно бити затворена овогодишња манифестација „Дани европске баштине – Дани Бача 2022”.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno