Ani po viac ako dvoch rokoch nie je dokončená stavba pre rodiny z Baču, ktorým zhoreli domy

Чекајући станове, греју их обећања

6620
Foto: novosti.rs

Породице из Бача, којима су у октобру 2020. године изгорели домови у колективном смештају, трећу зиму дочекују са зебњом, а греју их и даље обећања да ће нови заједнички стамбени објекат бити врло брзо завршен.


Зграда нових социјалних станова требало је да буде готова до новембра 2021, потом је рок продужен до децембра исте године, а онда је најављено да ће 16 породица са укупно 28 чланова, од чега 11 деце, бити усељене до јуна 2022.

Иако на табли на градилишту пише да је други ангажовани извођач почео радове 15. јуна ове године и да је рок за њихов завршетак 210 радних дана, породицама, којима је нађен привремени смештај у изнајмљеним кућама, обећано је да ће се уселити до 15. октобра, затим до 20. новембра, а сад им се гарантује да ће у социјалним становима бити до Нове године. Усељење нису дочекале две особе, које су у међувремену преминуле, једна пре неколико дана. Тако ће у згради, која се прави не само за људе чији су станови изгорели, него и за 16 других социјално угрожених породица, бити два стана више за ове друге.

– Нико од нас нема новца да набави огрев, јер једва састављамо крај с крајем. Поједини живе у становима у којима нема пећи на угаљ или дрва, па им преостаје да се греју једино на струју, али ко ће то да плати. Прошле зиме је свако домаћинство добило по шест џакова брикета. Било је речи да ће нам сада дати по 10.000 динара, али се то више не помиње – каже Стеван Хајек, који има супругу и троје деце и једини је од људи из изгореле зграде са сталним запослењем. Остали су сезонци, а три домаћинства примају социјалну помоћ.

Спором изградњом станова разочаран је Андрија Суроп, координатор између станара из изгорелог објекта и локалне самоуправе.

– Представници Општине говоре да није проблем недостатак новца, али се стално појављују неки тендери. Плашим се да зграда неће бити усељива до пролећа – рекао је Суроп.

Шоргић: Све смо учинили

Начелник Општинске управе Бач Шпиро Шоргић казао је, за „Новости“, да ће зграда бити завршена „за 20 или месец дана“.

– Ми смо за те људе којима је пожар уништио станове учинили све што смо могли, па и више од тога. Све док се зграда не доврши, њима се плаћају кирије, а социјално угроженима и комуналије. Одлука СО је јасна: ако западну у стање оскудице, ми смо позвани да им помогнемо – истакао је Шоргић.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno