У атарима Селенче од тровања страдали орлови белорепани

Сумња се да је починилац "циљао" штеточине

2018
Foto: Pixabay

Ако сте наишли на угинулу птицу у неприродном положају тела, главом окренуту ка тлу, са земљом на кљуну, згрченим и запрљаним канџама, готово сигурно се ради о птици страдалој од последица тровања.


У атарима Селенче у општини Бач, крајем новембра, од тровања је страдало пет орлова белорепана, строго заштићене врсте птица.

Претпоставља се да су отров подметнули несавесни грађани који су тако желели да се реше предатора или животиња које сматрају штеточинама. Поред орлова, нађена су и три мртва пса и две угинуле лисице.

Како кажу стручњаци за Данас, орлови су вероватно јели лешине отрованих предатора.

Жељко Маринковић, шеф шумске управе Плавна ЈП „Војводинашуме“, који је био на терену када су ловци пронашли орлове, каже да је вероватно реч о јаком отрову.

„Починилац се још не зна, можда је неко од пољопривредника или неко трећи. На терен су изашли полиција, покрајинске инспекције и Покрајински завод зазаштиту природе. Увиђај је обављен, а животиње су однете на анализу. Чекамо резултате. Ти орлови су били у нашој шуми, а нађени су на пољопривредном земљишту удаљеном два, три километра од ње. Потребно је да се људи едукују, да схвате колику штету праве животињама и природи бацањем оваквих отрова – рекао је Маринковић.

Како додаје, они покушавају против тога да се боре колико могу, одржавају хранилице за орлове у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“ где птице могу да се хране, смањујући тако могућност тровања.

Мештани овог села претпостављају да је реч о јаком отрову фурадану, од кога често страдају заштићене животињске врсте. Могуће је кажу и да је неко бацио отрованог пса у природу и тако оставио дивљим животињама храну са којом ће се и саме потровати.

Према подацима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије од 2000. до данас, у Србији је од последица тровања страдало 104 орлова белорепана. Од 2000. до 2021. откривен је 321 случај тровања у којима је страдало преко 2.070 јединки птица.

Настрадале птице углавном су колатерална штета отрова намењених другим врстама које поједини људи сматрају штеточинама.

– Тровање у Србији не би било свакодневица уколико би надлежне институције радиле свој посао, проналазиле починиоце и кажњавале их законом предвиђеним казнама. Народ који воли своју земљу не допушта да њене природне вредности нестају пред његовим очима остављајући будућим генерацијма пустош – рекли су из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Како додају, ако сте наишили на угинулу птицу у неприродном положају тела, главом окренуту ка тлу, са земљом на кљуну, згрченим и запрљаним канџама, готово сигурно се ради о птици страдалој од последица тровања. Случај се може пријавити преко сајта последњилет.рс.

Фурадан односно карбофуран, од ког најчешће страдају животиње је раније третиран и вођен као бојни отров, након тога се користио у третманима заштите дувана, док није коначно забрањен.

Карбофуран делује на централни и периферни нервни систем, блокира пренос нервних импулса, изазива парализу мишића и доводи до брзе смрти. У Србији је од 2014. године забрањен промет и примена средстава за заштиту биља који садрже активну супстанцу карбофуран.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno