Тврђава у Бачу привлачу све више туриста

Већи број туриста "погурао" је повећање смештајних капацитета за све оне који пожеле да посете ово место. Са нестрпљењем се очекује одлука УНЕСКО-а

860
Foto: BAP NEWS

БАЧ: Тврђаву у Бачу је прошле године посетило је 7.000 туриста док је годину пре тај број био 6.200 казао је за „Дневник” директор Туристичке организације Општине Бач Дарко Војновић.


Ове године очекују сличан број прошлогодишњем, јер тврђава у овом месту привлачи све више како иностраних тако и домаћих туриста. Поред тога ово место, како је Војновић рекао, по атрактивности културно-историјских споменика, превазилази локалне оквире, а годишње га посети више од 10.000 туриста.

– Евидентирамо све више туриста који долазе да виде Тврђаву. Реч је о посетама током викенда, које ми бележимо. Сигуран сам да је број посета далеко већи. Бач има велики туристички потенцијал који утиче на све већи број долазака. Туристима су на располагању: тврђава из 14. века, Фрањевачки самостан из 12. века, остаци турског купатила, ловни туризам, потом бициклистичка стаза „Еуровело 6”, природно језеро Провала, обала Дунава, природне лепоте и многобројне чарде – каже саговорник „Дневника“.

Дарко Војновић каже да је урађен пројекат за пуштање воде око Тврђаве која је некада била опасана реком Мостонгом.

– Сада је на 500 метара ваздушном линијом канал ДТД, те постоји могућност да се поново Тврђава опколи водом и да прелепо изгледа. Самим тим стекли би се нови садржаји попут употребе чамаца, како би се употпунила туристичка понуда – појаснио је саговорник. Пројекат је урадио Покрајински завод за заштиту споменика културе.

Већи број туриста „погурао” је повећање смештајних капацитета за све оне који пожеле да посете ово место.

– У Бачу до пре неколико година нисмо имали смештаја ни за један аутобус туриста, сада има око 120 лежаја. Реч је о два новоизграђена хотела, али и о многобројним сеоским домаћинствима који нуде ту услугу– појаснио је Војновић.

Оно што у овој општини с нестрепљењем очекују јесте и одлука о томе да ли ће Бач бити на листи УНЕСКО-а. Након тога каже Војновић број туриста ће свакако бити још већи. Подсећамо документ под називом „Номинациони предео Бача”, у чијој изради је учествовао велики број стручњака, предложен је за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа. Тај предлог је од великог значаја за Србију, јер се први пут номинује за нову категорију културног добра – културни предео.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno