Хероји општине Бач 1999.

Дарко Бјелобрк и Раде Бундало из Бача умрли су као хероји. Слава им

671
Фото: Printscreen/Општина Бач

У размаку од само 4 дана, 1999. године, општина Бач је остала без два млада момка, без два хероја.


Дарко (Јосип) Бјелобрк из Бача, рођен 1979. године погинуо је 11. априла 1999. године на Кошарама код Ђаковице. Раде (Сава) Бундало из Бача, рођен 1978. године погинуо је 8. априла 1999. године у Горњем Обрињу. Обојица су, као војници, бранили Републику Србију, тадашњу Савезну Републику Југославију од Нато агресора.

Дарко Бјелобрк је рођен 10. септембра 1979. године у Бачу (Бачка), као дете разведених родитеља. Средином 90-их његова мајка одлази у Италију како би обезбедила бољи живот.

Дарко се договорио са мајком да када заврши средњу школу и врати се из војске, заједно оду у Италију. Јуна 1998. године одлази на одслужење војног рока у Ваљево, те у Ниш, у 30. батаљон за специјална дејства.

Међутим, судбина га одводи 28. септембра као испомоћ граничарима на караулу Кошаре. Био је један од 11 војника који су октобра 1998. одређени да остану на караули до краја војног рока и постану граничари. Мајка га је, када је отишао на своје једино одсуство, молила да се не враћа. Дарко се пак вратио.

У нападу 9. априла 1999. године био је један од 12 војника који су, на челу са водником Васојевићем, одбили напад 300 терориста.

Погинуо је на Васкрс 11. априла 1999. године, са непуних 20 година. Наиме, група терориста обучена у српске униформе отворила је ватру код Мусине куће на њега, Васојевића, Божића, Богосављевића и Листера.

Дарка су првог изрешетали јер није схватио да на њега пуцају противници, већ је мислио да је грешка. Рекао је: Не пуцајте, који вам је…

Умрли су као хероји. Слава им!

У Бачу откривено спомен обележје јунацима са Кошара

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno