Бач би се могао наћи на листи светске баштине UNESCO

Културни предео Бача и околине садржи бројне културне и природне знаменитости и споменике, што сведочи о кохабитацији човека и природе

177
Foto: Dražen Kosijer

Културни предео града Бача, места на северу Србије у Војводини, налази се међу 28 номинованих локалитета, који би могли ући на листу светске баштине Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO).


Одлука о томе, биће донета током седнице Одбора за светску баштину UNESCO-а, која се одржава у индијској престоници Њу Делхију од 21. до 31. јула.

Како наводи UNESCO, културни предео Бача и околине садржи бројне културне и природне знаменитости и споменике, што сведочи о кохабитацији човека и природе која, како је наведено, траје најмање осам миленијума.

“Ту територију карактеришу водотоци, реке Дунав и леве притоке, реке Мостонга, али и други, мањи водотоци, као и мочварне, лесне равнице погодне за живот и пољопривреду, још од праисторије до савремених дана. Подручје обухвата шуме, мочваре, поља трске, слатководна станишта. Тај крај сачувао је трагове свих промена од најдавнијих дана. Природна баштина потврђена је као резерват биосфере Бачко Подунавље, који је 2017. UNESCO уписао у своју мрежу”, наведено је на сајту UNESCO-а.

Указано је, да на том подручју постоје и археолошка налазишта која потврђују присуство човека и употребу мочварног земљишта кроз миленијуме.

“Сачувано градитељско наслеђе, настало у периоду од 12. до 19. века, под утицајем западне романике, готике, ренесансе и барока, као и византијске и исламске уметности, представља сведочанство о културној разноликости, преплитању и културних веза Балкана са Западом и Истоком. Комбинација историјских, културних, уметничких и природних вредности пружа том пејзажу његов значај”, наводи UNESCO .

Србија је културни предео Бача, за упис на листу светског културног и природног наслеђа, номиновала јануара 2022.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno