Рецепт за домаћи пекмез без конзерванса

503

Домаћи пекмез, припремљен без конзерванса, може се чувати и до годину дана ако је правилно припремљен и складиштен у добро затвореним и стерилисаним теглама. 


Вакум који се формира током хлађења пекмеза доприноси његовој дуготрајности, али је важно да се тегле не отварају пре него што се пекмез употреби.

За све љубитеље домаћег пекмеза који не воле или не желе да користе конзервансе или џем-фикс за припрему свог пекмеза, предлажемо овај начин припреме. Може да се прави од било ког воћа.

Ingrediencie:

  • 1 кг воћа
  • 1 кг шећера кристала
  • 1-2 лимуна
  • 1-2 јабуке

Припрема пекмеза:

На 1 килограм воћа иде 1 килограм шећера. Већина воћа природно не садржи довољно пектина да се згусне у пекмез у релативно кратком року (1-2 сата кувања). Изузеци су дуње, јабуке, лимун, кајсија. Зато се у сваки воћни пекмез, осим од дуње, додаје сок од 1 лимуна (по жељи и нарендана корица) и 1-2 исецкане јабуке (укључујући средину са коштицама и петељкама, које се касније изваде јер коштице и петељке садрже посебно пуно пектина).

  1. Воће се прво опере и стави у лонац да мало омекша, затим се дода сав шећер и меша док се не отопи на лаганој ватри. Најбоље је одмах додати исецкану јабуку и лимун (може и лимун исечен на кришке, јабука по жељи са или без коре). Уз повремено мешање, све се крчка 1-2 сата док се не добије жељена густина. За тестирање густине узме се кашичица пекмеза и стави на тањир; након пар минута хлађења, видеће се да ли пекмез има жељену густину. Ако је у лонцу маса већ густа, кад се охлади биће прејако! На крају се воће измуте штапним миксером да се уситни. Они који ољуште воће и ситније га исецкају, ово не морају да раде. На основу укуса се одлучује да ли ће пекмез имати веће комаде воћа или не.
  2. Пред сам крај стерилишту се тегле. Претходно опране тегле без поклопаца ставе се у рерну на 100° на 5-10 минута. Поклопци се убаце у лонац са врелом водом и кувају неколико минута. Кутлача и левак (по могућности метални) исперу се у врелој води пре коришћења. Важно је да се врућ пекмез сипа у вруће тегле. Пази се да рубови буду чисти и одмах се тегле поклопе и добро заврну поклопци.
  3. Тегле се не окрећу наопачке, јер се вакум ствара постепеним хлађењем пекмеза. Окретање наопачке може узроковати „топљење“ гуме унутар поклопца или може мала количина пекмеза процурити у поклопац, па ће се пекмез тако можда и пре покварити. Тегле се ставе на тацну или у празан лонац и преко ноћи се омотају деком или дебљом мајицом док се потпуно не охладе. Тек тада се спремају у подрум. Ако су следећег дана поклопци удубљени, то значи да се вакум ухватио. Ако нека тегла има испупчен поклопац, она се прва отвара и држи дотле у фрижидеру.

 Од 1 кг воћа и шећера може се добити око 3-4 тегле пекмеза.

Савет: По жељи се у сваку теглу пекмеза може убацити нпр. штапић цимета, ваниле (претходно огребане за неки други рецепт), гранчица лаванде, рузмарина, пар листића менте и слично. Сок од лимуна није само због пектина добар, него и да сачува боју воћа. Коме не смета горчина, може читав лимун насецкати и кувати са пекмезом. Обавезно се пази да корица није премазана неким средствима, као што то зна бити у продавницама.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno