Др Ранко Рајовић открио шта 50 одсто деце у вртићима не може да уради

Моторика се развија од најранијег узраста, а ако се касни, могу се појавити потешкоће, пре свега у говору и комуникацији

192

Још од најранијег узраста треба развијати фину моторику, а ако се касни, могу се појавити одређене потешкоће, пре свега у говору и комуникацији.


Фина моторика је важна како би дете могло самостално да обавља свакодневне активности као што су облачење, везивање пертли, закопчавање дугмади, сечење маказама, љуштење воћа или коришћење прибора за јело.

Доктор Ранко Рајовић, оснивач НТЦ система учења, препоручује најједноставнији тест за испитивање моторичког развоја који се даје деци после треће године.

Дете ставља руку на равну површину и треба да подигне сваки прст редом, али појединачно. Ако има развијену фину моторику, моћи ће да подигне сваки прст са пода. Ако то не успе, и даље морате да радите на развоју финих моторичких вештина.

„Већина људи тешко подиже трећи и пети прст, а данашња деца не могу ни четврти. Чак 50 одсто петогодишњака не може ни то. Ово је први знак да нешто није у реду прстима“, рекао је он у разговору са инфлуенсером и предузетником Александром Безмаревићем, преноси Клиx.ба.

Доктор за развој фине моторике Рајовић препоручује моделирање пластелина, глине или теста. Дете може да преноси мале предмете из једне посуде у другу, убацује мале предмете у флашу, вежба отварање и затварање чепова, вежба хватање пинцетом, везује чворове, баца и хвата лопту или се игра киселим краставцима.

„Девојчице су некада скупљале салвете, морале су прстима да пребирају слојеве. Дечаци су скупљали сличице. Данас треба да смислимо неке активности и игрице како бисмо помогли деци да развију фину моторику“, рекао је др Рајовић.

Nechajte odpoveď

Zadajte svoj komentár
Tu zadajte svoje meno