Културни предео Бача – први културни предео у Србији

Културни предео Бача је простор специфичних природних облика који чува јасна сведочанства размене различитих културних образаца у трајању од више миленијума

2868
Фото: Дражен Косијер

Република Србија је предала номинациони досије „Културни предео Бача“ за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа Центру за светско наслеђе УНЕСКА у Паризу.


Предајом досијеа званично је започета процедура номинације „Културног предела Бача”, што је од изузетног значаја за Републику Србију, посебно имајући у виду да први пут номинује нову категорију културног добра – културни предео. Три главна симбола овог предела су: Вишевековно градитељско наслеђе (Тврђава у Бачу); Снага воде (Дунав са свим својим притокама и каналима); Терасаст карактер равничарског терена.

Културни предео Бача је простор специфичних природних облика који чува јасна сведочанства размене различитих културних образаца у трајању од више миленијума. Остаци средњовековног утврђеног града Бача, рушеног и обнављаног у различитим градитељским стиловима, Фрањевачки самостан и манастир Бођани, као и остаци хамама из османског периода, изузетни су примери испреплетености различитих културних утицаја, какви се ретко могу срести на једном месту.

Доживите и истражите Бач, почевши од најзначајнијег средњовековног бисера – Тврђаве у Бачу, затим капију „Шиљак” у новом руху, Остатке турског купатила – Хамама, Фрањевачки самостан, манастир Бођани… Пловидба речицом Беравом, уживање на најдубљем језеру у Војводини, на језеру Провала, као и хедонистички доживљај за ваша непца можете доживети посетивши неке од ресторана, чарди или салаша и то су само неки од разлога због којих треба да посетите Бач и његову околину.

Све госте који током године посете Бач, очекује разноврстан програм манифестација и догађаја – од музичких фестивала који негују традицију, културно-уметничких манифестација до верских, спортских и гастрономских догађаја. Туристичка организација општине Бач је организатор неколико манифестација, а у предстојећем периоду најављује: манифестацију „Бачка куленијада и кобасицијада”, која ће се одржати 30. априла, затим „Дан јагоде и меда” у мају, након тога „Цикло Бач” у јуну, а у августу и септембру организује две највеће манифестације „Бачки котлић” и „Дане европске баштине – Дане Бача”.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде