Колико често треба заливати цвеће када су врућине?

Ритам заливања биљака најбоље је ускладити са локалном климом, сортом биљке, али и местом на коме се налази

3180

Цвеће је диван додатак сваком екстеријеру, али комбинација високих летњих температура и јаког сунца за трен ока може прелепо цвеће претворити у тужне увеле грудве. Зато је важно – правилно заливање.


За лепе и цветне баштенске гредице неопходна је правилна хидратација, а да бисте уживали у зеленој оази која пружа хлад и освежење током летњих месеци, важно је знати како их правилно залити.

Наиме, изузетно је важно биљкама обезбедити адекватну количину воде, а она не сме бити ни превелика ни премала. Ритам заливања најбоље је усклађен са локалном климом, сортом биљке, али и местом на коме се налази. Колико често треба заливати баштенске гредице зависи од преовлађујуће климе – да ли пада киша у пролеће и лето или преовлађује суша?

Такође важно питање на које треба обратити пажњу је: да ли је ваше двориште пуно хлада или је изложено сунцу цео дан? Све ово ће вам на крају дати информације које су вам потребне да знате колико воде ваше биљке добијају из природе и колико ћете морати да додате.

Направите распоред заливања на основу специфичних потреба цвећа

Поред локалне климе, највећи фактор који треба узети у обзир је количина воде потребна за поједине биљке. Важно је знати да ли у башти имате сорте које добро подносе сушу или оне које преферирају влажно земљиште. Наиме, док неке сорте лако успевају уз лоше заливање, друге ће почети да се суше након само једног прескоченог дана.

Побрините се да вашу башту заливате најмање једном недељно

Ако нисте сигурни колико и тачно како да заливате своју цветну башту или желите да што више поједноставите ствари, стручњаци препоручују заливање једном недељно. Али свакако узмите у обзир кишу и сунчане дане.

Ако је недеља била мало топлија, додајте још мало воде. Наиме, у посебно топлим и сунчаним данима, биљке цене освежавајућу воду, баш као и ви. Ако се земља превише осуши, биљка је већ дехидрирана и морате је брзо залити да бисте били сигурни да је тло влажно и добро хидрирано. Такође, ако има неколико кишних дана, слободно смањите количину воде за заливање.

Запамтите да је новим биљкама потребно више воде

Ако имате веома младе биљке или свеже засађено цвеће, биће им потребно мало више неге и пажње док не успоставе свој коренов систем. Одрасле биљке могу дуго да издрже без заливања, али недостатак воде код тек засађених биљака свакако је препоручљиво избегавати.

Увек заливајте башту ујутру

Јутро је најбоље време за заливање баште, јер вода има времена да се упије пре изласка сунца, што омогућава биљкама да задрже више влаге.

Такође, јутарње заливање омогућава да се лишће не осуши. Ако јутарње заливање није могуће, добра опција је касније увече. Међутим, имајте на уму да ће код вечерњег заливања вода остати у земљишту око корена и листова, што може да доведе до труљења или развоја гљивица, нарочито ако мало више додате. Оно што, свакако, треба избегавати је заливање средином дана. Наиме, поподневно сунце је веома јако, посебно лети, због чега вода из биљке може лако да испари, уместо да се упије у земљиште и корење.

Још савета можете погледати ОВДЕ.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде