Представници Унеска у септембру долазе у Бач

Изузетна вредност „Културног предела Бача” превазилази националне оквире

1480
Фото: БАП ВЕСТИ

Посету представника Унеска у Бачу очекују у септембру месецу, а поводом номинације за упис на листу светског културног и природног наслеђа.


Како сазнајемо од председника општине Стеве Панића, посета представника Унеска је најављена за септембар, а прошле године је Република Србија предала номинациони досије „Културни предео Бача” за упис на Унескову листу светског културног и природног наслеђа Центру за светско наслеђе Унеска у Паризу.

Предајом досијеа званично је започета процедура номинације, а на овај начин „Културни предео Бача” биће препознат као први културни предео у Србији, али и региону, чија изузетна универзална вредност превазилази националне оквире и који ће добити посебан вид међународне заштите у оквиру Конвенције о заштити светске културне и природне баштине.

Панић је за „Дневник” рекао и то да је завршена рестаурација Донжон куле на тврђави, за шта је Министарство културе издвојило 4,3 милиона динара.

– Тврђава је заправо симбол који превазилази границе нашег локалног миљеа, јер очекујемо да као објекат уђе под заштиту Унеска – казао је Панић.

Напоменуо је и то да су представници Завода за заштиту споменика културе информисали Турску агенцију за споменике о хамаму које се налази у непосредној близни Тврђаве Бач.

Турско купатило, односно, његови остаци у центру Бача представља вредно и ретко сведочанство о времену османске доминације на простору Војводине. Највероватније је изграђено након 1578. године, а бележи га и Евлија Челеби приликом посете Бачу 1665. године. Хамам је делимично порушен, али је сачуван део кубета над централном просторијом. Сачувани су и зидови неколико просторија са посудама из тог доба, као и још видљиви остаци керамичких цеви које су служиле за развођење топле и хладне воде.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде