Најава фестивала за децу у општини Бач

Фестивал за децу

477

На иницијативу доктора музике Јураја Суђија, а по узору на Фестивал „СЕЛЕНАЧКИ СЛАВУЈИ“, који се у Селенчи реализују већ више од 15 година, донета је одлука да се од 2023. године и у Бачу организује овакав фестивал, на коме ће певати деца из целе Општине Бач и гости узраста од седам до двадесетдве године, уз музичку пратњу деце и одраслих.


Носилац пројекта, односно главни организатор Фестивала је Удружење Културно-етнолошки клуб ИСКОН из Бача. У реализацију Фестивала су укључене све образовне институције Општине Бач (претшколска установа, основне школе, средња школа), Општинска управа Општине Бач, Туристичка организација Општине Бач, Народна библиотека „Вук Караџић“ Бач, културно-уметничка друштва, невладине организације и удружења који су се одазвали позиву, а на сцени ће овога пута учествовати и деца из бачко-петровачке Гимназије, из Кулпина, Кисача и Лалића. Такође, у оркестру ћемо имати и двоје музичара који живе и раде у Словачкој.

Селектори Фестивала су доктор музике и професор Јурај Суђи из Селенче, Милица Јовин етнолог-антрополог из Бачке Паланке и Блаженка Давидовић, виши педагог из Вајске.

На Фестивалу ће бити изведене 22 народне, традиционалне, староградске композоције и севдалинке, из различитих земаља и Региона ( Србија, БИХ (Република Српска), Словачка, Хрватска, Македонија, Мађарска, Русија…) а оно што је карактеристика Фестивала је то, што ће извођачи бити обучени у традиционалну ношњу земље, односно краја из којег песма потиче.

Фестивал ће бити одржан 19. новембра 2023. године у 16 сати, у Великој Сали Културног центра у Бачу, није такмичарског, већ ревијалног карактера, па ће стога сваки учесник на бини добити пригодан идентичан поклон за допринос и учешће.

Овај пројекат, односно Фестивал су финансијски подржали Општинска управа Општине Бач, ДДОР осигурање и бројни донатори из општине Бач.

За сва питања, сугестије и предлоге позовите број телефона: 063/590163

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде