Скривени фактори који утичу на изглед косе

Шта је то што је скривено, а утиче на квалитет косе?

1258

Шта је то што је скривено, а утиче на квалитет косе?


Опште је познато шта од “видљивих” фактора утиче на квалитет и изглед косе. То је свакако свакодневна нега, козметички препарати који се користе приликом прања косе и разних фризерских третмана. Осим тога и поступање са косом може довести до њеног оштећења или опоравка. Под тим се пре свега мисли на употребу фена, пегли за косу и других апарата који улепшавају фризуру, али често оштећују длаку. Везивање косе и употреба шнала и гумица такође је видљиви узрочник стања косе. Све ово се може лако уочити, али шта је са оним невидљивим узрочницима стања косе?

Важно је истаћи и њихов значај јер они свакодневно делују и утичу на косу, а не опажамо их баш тако лако.

Генетика

Да ли је ћелавост заиста у моди или је неизбежно стање код појединих особа? Иако многи брију главу и носе ћелаву фризуру ради имиџа, врло често је утицај генетике заправо тај који одређује целоживотни изглед.

Од генетике се некада не може побећи и опадање косе узроковано је баш тим невидљивим фактором. На њега се некад не може утицати, јер је у генима “записано” какав ће бити квалитет косе.

Код мушкараца су управо гени ти који у највећем проценту узрокују опадање косе, а врло често доведу и до потпуне ћелавости. Но, неретко је и до неадекватне неге косе и до тога да се она узима здраво за готово.

А шта је са женама?

Тешко се може видети потпуно ћелава жена, осим ако она сама није изабрала такву фризуру. Међутим, жена са врло проређеном косом, поготово на темену главе, и те како има. Разлог томе лежи у обимнијем опадању косе.

Многи људи се питају како спречити опадање косе?

Када је утицај овог фактора у питању, саветује се консултација са стручњацима специјализованим за ову област, јер често се последице могу свести на минимум ако се реагује на време и на прави начин.

Здравствено стање

Да ли је здравствено стање скривени фактор који утиче на изглед косе или се ипак може уочити? Људи су углавном свесни свог здравствевног стања, тегоба и обољења која имају. Међутим, врло често се деси да унутар организма нешто “тиња”, односно да се дешава неки здравствени проблем који није толико уочљив или му се не придаје довољно значаја.

Такво стање осим што нарушава целокупно функционисање организма, врло често утиче и на квалитет косе. Најчешће се под таквим променама мисли на хормонске промене, поремећај рада штитне жлезде, недостатак гвожђа или других витамина и минерала у организму.

Коса је иначе огледало здравља. Врло често се само на основу стања косе може проценити да ли постоји неки здравствени проблем. Наравно да следе и медицинске претраге, али промене на коси често буду први симптом који ће особу упутити лекару.

Најчешће се људи јављају због промене квалитета косе која се исушује и пуца, а затим и опада. Коса често делује као да изгуби живост, хидрираност и квалитет услед промена унутар организма.

Добро је то што када се открије узрок и када се тај узрок лечи, у великом броју случајева се враћа и квалитет косе који је нарушен.

Људи који узимају одређену медикаментну терапију односно лекове, треба да се информишу и о њиховим нуспојавама. Поједине групе лекова могу бити узрочници негативних промена на коси.

Стрес као фактор који утиче на изглед косе

Тихи, свакодневни непријатељ савременог човека свакако је стрес. Врло често се и не уочава. Људи су константно изложени разним ситуацијама које од њих захтевају неки вид прилагођавања и промене, а то је заправо стрес, односно стресне ситуације. Бити изложен томе свакодневно или врло често оставља трага на човеку, па неретко и на самом изгледу и квалитету косе.

Проблеме са косом могу изазвати свакодневне проблематичне ситуације, а могу их изазвати и стресови који су много интензивнији и зовемо их трауматичним догађајима. Када је организам изложен таквим утицајима лучи се хормон стреса, који никако није пожељан. То затим за собом повлачи друге промене у функционисању организма, а као крајња последица може се јавити нарушен квалитет косе, опадање косе, појава седих власи.

Унос хранљивих материја путем исхране

Није свеједно шта ће се током дана убацити у желудац да би се што пре одрадиле све обавезе. Свака намирница и сваки залогај оставиће трага како на здравствено стање, тако и на изглед косе. Како ће коса изгледати, да ли ће бити здрава и негована у великој мери зависи од квалитета хране која се конзумира.

Шта то конкретно значи? Који су то скривени фактори у намирницама који побољшавају или нарушавају изглед косе? Према речима стручњака, да би коса била здрава јако је важно да буде нахрањена довољним количинама протеина, витамином Б и гвожђем.

Од свега споменутог у овом случају је важно истаћи протеин, као незаменљив нутријент. Без довољног уноса протеина скоро да нема ни косе. Тачније нема косе каква се прижељкује, јер протеини чине основну структуру косе односно граде је. Да би се у овоме успело важно је конзумирати намирнице богате протеинима попут меса, јаја, пасуља, ораха,

Што се тиче гвожђа и витамина Б, њих је такође могуће унети у довољним количинама путем исхране. Уколико резултати крвне слике покажу недостатак, уз адекватну суплементацију могуће је решити проблем. Посебно треба водити рачуна о недостатку гвожђа јер то доводи до анемије. То је прилично озбиљно здравствено стање и није нимало наивно као што многима звучи. Када је коса у питању, анемија може узроковати опадање косе.

Практиковати здраву и разноврсну исхрану заиста није тешко. Потребно је одвојити мало времена и креирати недељни јеловник на којем ће бити заступљене разне врсте поврћа, воћа, меса, житарица и млечних производа. За почетак можете да се подвргнете тесту интолеранције на храну и проверите да ли постоје намирнице које вашем организму не одговарају. Потом се на основу анализа формира сваки оброк, тако да тањир увек буде “шарен” и да буде заступљено више врста намирница у току дана. Свака од њих организму ће пружити по нешто, а свеукупно ће дати одличан резултат.

Сада су откривени поједини скривени фактори који могу нарушити изглед косе. Што се пре елиминишу или се смањи њихов утицај тим пре ће и коса заблистати пуним сјајем.

 

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде