Ученици из Мостара боравили у Бачу у оквиру пројекта размене ученика

Поред дружења организоване су и разне радионице које су имале за циљ приказивање богатства различитости и интеркултуралности овог краја

3359
Извор: Пољопривредна школа Бач

Селфи култура је пројекат размена ученика Пољопривредне школе Бач и Политехничке школе Мостар у оквиру регионалног пројекта RYCO Superschools. Ученици из Мостара су боравили 6 дана у Бачу ( од 22.04-27.04.) заједно са својим вршњацима из Пољопривредне школе.


Поред дружења организоване су и разне радионице које су имале за циљ приказивање богатства различитости и интеркултуралности овог краја. Од историје Бачке, културне баштине, преко музике, традиционалних игра и наравно хране, приказана је богата традиција и култура, размењене сличности и прихваћене разлике. Посета ђака из Бача Мостару планирана је од 09 до 14.06. ове године.

Опис пројекта:

Двадесет и први век је век визуелне културе, век друштвених мрежа. Селфи су симболи савремених трендова и уједно стимулишу и велике промене које су редефинисале друштво. Селфи култура је жеља „отуђеног“ да постане део заједнице и да успостави идентитет кроз заједницу. Селфи култура тражи потврду друштвене заједнице на интернету, није окренута себи већ другима да би се добила потврда сопствене вредности. Селфи је заправо оно што желите да кажете и шта желите да пренесете интернет заједници. Године 2013. реч селфи је проглашена за најпопуларнију реч у Оксфордовом речнику.

С тиме у вези, рођена је идеја за овај пројекат. Уколико селфи редефинише друштво и заједницу, покренућемо инетрнет страницу „Селфи култура“, а циљ је приказивање интерклутуралности, инклузије, једнакости, слободе избора. Уочено је да је проблем младих што свет посматрају и анализирају кроз сопствену културу, сматрају да је њихова култура (оној којој припадају не само традицији, него и урбана и рурална култура) инфериорнија у односу на друге, да је њихова култура идеална, што доводи до културолошких предрасуда и културолошких шокова. Рецимо, у односу на културу и језик Рома, млади већином изражавају негативан и одбојан став. Такође се стварају предрасуде о урбаној и руралној култури.

Инфлуенсери су занимање 21.века, а млади из Бача и Мостара ће бити модерни инфлуенсерии који ће утицати на промовисање богатства различитости, међусобних утицаја култура, једнакости, инклузије, емпатије. Младиће кроз различите радионице тежити развијању начина живота кроз социјалну интеракцију, изградњу међусобног разумевања, узајамног поштовања и недискриминације.

Циљ пројекта:

– Краткорочни циљеви пројекта: Унапредити разумевање и толерантност према различитим културама и језицима у окружењу, као и развијати емпатију према социјалној неједнакости и инкузији кроз страницу на друштвеним мрежама Селфи култура.

Дугорочни циљеви пројекта:

– Успостављање јединственог фестивала такмичарског типа Селфи култура који ће окупити младе у идентификовању и решавању интеркултуралних проблема на Западном Балкану.

– Развијање компетенција учесника: одговоран однос у демократском друштву, језичке компетенције, целоживотно учење, сарадња и комуникација, развој дигиталне писмености и безбедности на интернету.

Исходи пројекта:

– учесници пројекта ће да увиде значај различитости и богаство култура и језика за даљи живот

– Учесници пројекта ће да изграде веће разумевање за инклузивне особе

– Учесници пројекта ће да интезивирају интеркултурну остељивост

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде