Европа Ностра наградила Станку Чобан из „Дидине куће“ у Бачу

Награда се додељује за лични допринос у области културног наслеђа

0

У оквиру обележавања овогодишње манифестације Дани европске баштине, годишњу награду Европе Ностре Србије за лични допринос у области наслеђа „Хероји наслеђа“ добила је Станка Чобан из „Дидине куће“ у Бачу, због рада на очувању нематеријалног и материјалног културног наслеђа и резултата постигнутих изван институционалне бриге о наслеђу.


Како се наводи у саопштењу ЕУ инфо мреже, прва добитница овог признања Станка Чобан је, наследивши родитељску кућу пуну шокачке ношње, старог намештаја, мајчиног и бакиног мираза, у њој 2009. године отворила етно кућу „Дидина кућа“ у којој посетиоцима показује начин живота Шокаца и других народа у овом делу Војводине.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је том приликом рекао да је Станка Чобан „била инспирација за креирање ове награде са Еуропa Ностра, која ће се додељивати сваке године“.

„ЕУ ће наставити да подржава и промовише културну баштину Србије – делимо исту историју, културу и искрено се надам, заједничку будућност“, изјавио је Жиофре.

Председница е Ирина Суботић је рекла да се значај годишње награде за лични допринос у очувању баштине, под називом „Хероји наслеђа“, види у чињеници да „у јавности остају неуочени бројни индивидуални или групни напори који се на микро плану спроводе широм Србије у жељи да се сачувају трагови и материјалног и нематеријалног наслеђа“.

Дани европске баштине 2022. обележени су темом „Одрживо наслеђе“ и широм Европе се одржавају од 10. до 18. септембра.

Манифестацију Дани европске баштине установио је Савет Европе је 1985. у Француској, али се од 1999. води као заједничка иницијатива Европске комисије и Савета Европе.

Дани европске баштине омогућавају грађанима да истражују културу кроз тематске догађаје и откривају историју људи и локалитета који су допринели обликовању културе и наслеђа Европе.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде