БАЧ: Добили опрему да почну сопствени посао

Завршна конференција пројекта „Развој могућности за запошљавање и унапређење запошљивости маргинализованих група у Бачкој – шанса за бољу будућност” одржана је у Бачу

14
Фото: Општина Бач

БАЧ: Завршна конференција пројекта „Развој могућности за запошљавање и унапређење запошљивости маргинализованих група у Бачкој – шанса за бољу будућност” одржана је у Бачу.


Пројекат се спроводио у оквиру Иницијативе за инклузију три програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” Немачке развојне сарадње који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Носилац овог пројекта била је Општина Бач, а партнери на пројекту били су Регионална развојна агенција „Бачка” из Новог Сада и Удружење Рома и Румуна „Младост” из Вајске.

Пројекат је како су саопштили на завршној конференцији допринео стварању предуслова за интеграцију маргинализованих друштвених група у општини Бач и насељима суседних општина кроз активно укључивање на тржиште рада, унапређење њиховог социо-економског положаја и квалитета живота.

Након церемоније доделе уговора, сви заједно су могли да чују искуства овогодишњих корисника од којих су некима одобрене субвенције за самозапошљавање, односно одржавање радних места или набавку опреме за генерисање прихода. Међу корисницима, као припадницима теже запошљивих група, највише је било Рома, али и лица без квалификације, дугорочно незапослених, жена старијих од 50 година, особа са инвалидитетом, млађих од 30 година без радног искуства и других категорија.

Пројекат је омогућио набавку 27 пакета опреме за отпочињање сопственог посла. Већина оних који су се одлучили за набавку опреме веома су задовољни радионицама и менторском помоћи коју су имали и захваљујући којој су успели да припреме конкретне бизнис планове за покретање својих послова. Велико интересовање је владало за набавку опреме за најразличитије делатности од пољопривредне, преко посластичарске и кројачке, до производње природних сокова и вина те браварског и столарског заната.

Кроз укупно пет модула обука успешно је прошло 39 корисника, који су добили и сертификате признате од стране Националне службе за запошљавање за неке даље конурсе за самозапошљавање. Такође, кроз овај пројекат је запослено десет лица код послодаваца на новим радним местима кроз меру давања субвенција послодавцима.

Конференцију је отворила заменица председника општине Бач Марина Балабан која је честитала пројектном тиму на успешној реализацији те истакла да се општина Бач поноси што је и у овој области пример добре праксе.

– Бач је до сада успешно реализовао прве две фазе. У овој трећој је понудио једну нову вредност и отишао корак даље, а то је чињеница да је овај пут понуђена и сарадња са суседним општинама Оџаци и Бачка Паланка, тачније са насељеним местима Товаришево и Дероње – казала је виша менаџерка пројекта испред Немачке развојне сарадње Весна Видојевић. Укупна вредност овог пројекта је износила 99.963 евра од чега је 60.000 евра пласирано корисницима, а исти је реализован од 1. новембра прошле до 31. октобра ове године.

Пројекат „Бач објективно” реализује „ДВП Дигитал”, а суфинансира Општина Бач. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде