Учитељ из Оџака са ученицима основао бенд

Поред хуманитарних концерата на којима су учествовали, недавно су своју музику и рад представили и студентима Педагошког факултета у Сомбору

1160
Фото: Ј. Ћулибрк

ОЏАЦИ – У намери да афирмише своју визију образовања деце, учитељ Мирко Миљковић из Оџака основао је школски бенд под називом „Нови талас” који негује одличан музички укус и квалитетан звук. Поред хуманитарних концерата на којима су учествовали, недавно су своју музику и рад представили и студентима Педагошког факултета у Сомбору.


Мирко је бивши студент ове образовне установе где су његови професори испратили рад са ученицима, те је настала идеја да о свему више чују и студенти. Реч је о креативној методи посредством које деца уче да свирају инструменте али и изучавају и историју музике, јер се у њиховом репертоару налазе и хитови Битлса, Бијелог дугмета, Дисциплине кичме и других бендова који су обележили рок и поп сцену.

Ученици су се упознали са инструментима у првом разреду основне школе, јер су сазнали да њихов учитељ има бенд.

– Читав живот се бавим музиком. Из мање смо средине и више се знамо. Имао сам бенд као дете и тренутно сам члан једног. Постоји доста снимака и деца су истраживала, како би боље упознала учитеља. Почели смо да слушамо Дисциплину кичме, јер су стихови кратки и певљиви односно најприближнији деци. Тражили су да им то пуштам и певали су по одморима, а онда смо снимили и спот као подршку Који из Дисциплине кичме, који је имао здравствених проблема. Деца су се спојила с инстументима и одушевила се, те пожелела да изађу на бину. Тако су се склопиле коцкице и кренули смо у озбиљнију реализацију приче. Уз помоћ пријатеља донео сам у учионицу гитару, појачала и полако смо почели с радом – појашњава учитељ.

Чланови бенда „Нови талас” су кренули од нуле, морали су најпре да се упозају с инструментима, па су вежбали нумере. Учествује читав разред, а бенд се састоји од хорских певача, гитариста, бубњара и усног хармоникаша. Учитељ каже да су они већ медијске личности јер су имали неколико наступа и хуманитарних конецрата, а до краја школске године биће их још десет.

„Не цвикај генерацијо”

„Нови талас” је снимио спот поводом актуелних дешавања у свету. Обрадили су нумеру Атомског склоништа „Не цвикај генерацијо” која је објављена на Јутјубу и тиме ученици шаљу поруку мира.

Одвајање од ђака четвртог разреда се ближи и како каже учитељ и брже него што је очекивао и признаје није му свеједно.

– Сваки вид сепарације пада тешко, а за њих сам баш везан јер скоро сваки дан проводимо заједно. Ово је прва генерација са којом сам од првог разреда, претходну сам преузео у трећем разреду – каже учитељ.

Није сигуран да ће и следећа генерација свирати у бенду, каже да све то зависи од самих ученика. Идеја је да бенд настави са радом и да генерације које долазе уче од својих старијих другара.

Није лако бити у просвети, али како вели уколико се оствари циљ и уколико дођете до осећања по које сте заправо и пошли, а то је сматра наш саговорник осећање заједништва и задовољство и да сте неком пружили здрав део, све то заправо поништава фрустрацију и потешкоће које су се претходно налазиле на том путу.

– Кроз рад упознајем себе. Разред је огледало мене. Добијам одраз себе када уђем у разред – искрен је учитељ Мирко.

Уче се стрпљењу

– Долазе генерације које ће се морати учити стрпљењу, одлагању задовољства као и учењу заједничког живота. Разлог томе су технологије које су свуда око нас и веома слаба комуникација и све веће изолованост појединаца – закључује Миљковић.

Пројекат „Оџаци, право да се зна” реализује „ДВП Дигитал”, а суфинансира Општина Оџаци. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

2 Коментари

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде