Ухапшено 35 људи из Раткова, Оџака, Младенова и других места у Војводини

Варали хиљаде људи

2660
Фото: Canva

Полиција, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал при ВЈТ Београд и полицијским управама у Новом Саду и Сомбору, ухапсила је 35 особа. Они су ухапшени због сумње да су варали грађане продавајући им резултате „намештених утакмица“, а потом и изнуђивали новац од њих.


Ухапшени су: Б.Е. (27) из Оџака, С.М. (32) из Раткова, А.Е. (19) из Раткова, М.Б. (28) из Раткова, Љ.Б. (33) из Раткова, Г.Б. (32) из Оџака, М. Б. (20) из Раткова, Д. Д. (33) из Оџака, Н.И. (30) из Апатина, Т. И. (25) из Раткова, Д.Ј. (22) из Пригревице – Апатин, С. М. (29) из Раткова, М.М. (22) из Турије, Н.К. (33) из Раткова, Н.Л. (33) из Новог Сада, С.О. (23) из Раткова, Л.П. (33) из Србобрана, В.Р. (36) из Раткова, Н. Р. (29) из Раткова, А.Ш. (37) из Бачке Паланке – Младеново, И.Ш. (23) из Бачке Паланке – Младеново, Ј.С. (29) из Оџака, Д.С. (42) из Оџака, С.Т. (29) из Раткова, С.Т. (29) из Раткова, А.С. (67) из Раткова, В.Ј. (40) из Раткова, Ј.Д. (41) из Раткова, С.Г. (45) из Оџака, Р.М. (32) из Стапара – Сомбор, Н.К. (29) из Оџака, Н.К. (30) из Оџака, Б.Д. (62) из Раткова, Ј.Д. (36) из Новог Сада, И. И. (38) из Раткова и Ј.М. (50) из Стапара.

Они су ухапшени због сумње да су извршили више кривичних дела – удруживања ради вршења кривичних дела, неовлашћеног приступа заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података, преваре, изнуде и угрожавања сигурности.

Поменута дела су извршена у намери да се лажним приказивањем оштећенима, тј. жртвама преваре, да окривљени поседују информације о исходима такозваних „намештених утакмица“, чијим коришћењем би оштећени током клађења наводно остварили значајну новчану добит, од жртава тражене уплате значајних новчаних износа на име накнаде за такву информацију или другу услугу у вези са њом, да би се након наводне утакмице испоставило да никаквих посебних информација и намештених утакмица није било, већ да су сви оштећени доведени у заблуду и преварени ради остваривања противправне зараде од стране окривљених.

Конкретније, вишеструка кривична дела су извршена на штету више хиљада особа тако што су наведена лица креирала различите профилне странице на Фејсбуку, на којима су нуђене разне погодности лицима из Србије као што су запослење у иностранству, поклон ваучери за боравак у хотелима и слично. Лица, тј. будуће жртве кривичног дела која би показала интересовање за понуде, технички би била преусмерена на такозвану пхисхинг страницу са лажним и преварним садржајем, где су окривљени тражили да оштећени унесу своје важеће корисничке податке у виду корисничког имена и лозинке за приступ својим налозима на Фејсбуку и Инстаграму, након чега би окривљени моментално сами приступали тим налозима и противправно их одузимали од оштећених ради даљег вршења кривичних дела.

Тако преузети налози су даље коришћени за промовисање и хваљење других налога на друштвеним мрежама који су креирани од стране окривљених само ради вршења преварних кривичних дела у виду лажног обећања остваривања великих новчаних добитака у кладионицима спортских догађаја. Тиме су сви други корисници друштвених мрежа који су пратили објаве на преварно одузетим оригиналним налозима довођени у заблуду да су прави власници, а не криминалци, остварили значајну кладионичарски добит и тиме стварали додатно уверење да је тако нешто могуће и за њих.

Након таквог стварања убеђења окривљени су подстицали друге жртве да и сами остваре лажну зараду на исти начин издајући им упутства како да дођу у посед наводних података о будућим исходима спортских догађаја, за коју информацију је било потребно уплатити значајне новчане износе путем сервиса за трансфер новца „WестернУнион“-а, да би се врло брзо показало да не само да информација о будућем исходу не постоји, већ ни да сам спорстки догађај, тј. утакмица, уопште није организована. Окривљени су показивали посебну упорност у извршењу кривичних дела с обзиром да су тражили даље уплате новца од стране жртава на име различитих наводних трошкова у непостојећем процесу клађења, чиме су, поред првобитно узетог новца, настављали да финансијски даље исцрпљују своје жртве до момента када иста не би остала без новца или схватила да је преварена.

У тим моментима упорност се посебно исказивала на тај начин што су окривљени упућивали претње жртвама физичким и другим злом, а све ради њихове уплате још новца на њихове рачуне.

Према сазнањима полиције и расположивим доказима тужилаштва, таквим извршењем кривичних дела за која су запрећене казне и до петнаест година затвора, окривљени су куповали скупоцене аутомобиле, стамбене објекте, земљиште и друге изузетно вредне ствари, које су им све одузете у складу са законом и тренутном фазом кривичног поступка.

С обзиром да полиција сумња да има још оштећених, исте позива да поднесу кривичне пријаве у полицијским станицама у месту свог пребивалишта или електронским путем на мејл лазне.дојаве@муп.гов.рс

10 Коментари

  1. farmacias baratas online envГ­o gratis farmacias online seguras or farmacias baratas online envГ­o gratis
    https://anolink.com/?link=https://kamagraes.site farmacia online internacional
    [url=http://3gbug.com/gourl.asp?ve=2&ff=931&url=http_kamagraes.site]farmacias baratas online envГ­o gratis[/url] farmacia online barata and [url=http://plixsite.net/forum/member.php?action=profile&uid=2487186]farmacias baratas online envГ­o gratis[/url] farmacias baratas online envГ­o gratis

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде