Дворац Фриц-Христић у Бачком Новом Селу

Две породице су на прелазу два века подигле велелепно здање дворца

7397
Извор: Facebook/Turistička organizacija opštine Bač

Дворац Фриц-Христић саграђен је 1900. године у Бачком Новом Селу. Здање се налази на углу улица Јосифа Панчића и Вука Караџића.


Две породице су на прелазу два века подигле велелепно здање дворца, као репрезентативну кућу за становање. Један део куће је припадао породици Фриц, која је била јеврејског порекла, а други део зграде је припадао породици Христић из Бачке Паланке, која је била српског порекла.

У основном облику зграда је имала другачији изглед, а данасњи изглед је плод накнадних адаптација после Другог светског рата. Дворац је саграђен у класицистичком стилу. Зграда је била састављена из два дела, која се нису архитектонски битно разликовала.

Репрезентативнији део зграде је срушен након национализације, док су пратећи објекти комплекса дворца срушени 70-тих година 20. века. Преостали део објекта, који се данас може видети је претрпео мање измене, али је у основи изглед остао исти. Изграђен је једноставно, без пуно употребе декоративних елемената на спољној фасади и унутрашњости објекта.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде