Ово село у Војводини има највећи проценат мешовитих бракова

Просечна старост мештана у селу Бођани у општини Бач је 40,1 година

1001
Фото: Никола Шеган

Село Бођани у општини Бач у Јужнобачком округу. према попису из 2002. имало је 1.113 становника, а познато је по својој високој толеранцији и по највећем проценту мешовитих бракова. А какво је ово село заправо?


Код села се налази Манастир Бођани из 15. века, а и Римокатоличка црква.

Манастир је основан 1478. године у тадашњој Угарској. Оснивач манастира био је извесни трговац Богдан из Далмације.

Настанак манастира везан је за легенду која каже да је трговац Богдан оболивши изненада од очију, стао на месту извора код данашњег храма, умио се и помолио Богородици, заветовавши се да ће подићи храм посвећен Богородици ако му се исцели вид. Када му се здравље повратило он је извршио свој завет, те је преко кнеза Димитрија Јакшића затражио писмено одобрење од краља Матије Корвина који је одобрио градњу храма. Сазидао је манастирске ћелије и купио земљу. По свом ктитору Богдану манастир је добио име Бођани.

Бођани су, као и друга села, углавном везани за пољопривреду, пише Војводина инфо. Много становника је упослено на пољопривредном добру „Лабудњача“ у Вајској и у земљорадничкој задрузи Вајска-Бођани. Највећи број становника бави се индивидуалном пољопривредном производњом.

Уједно, Бођани су село с највећим процентом мешовитих бракова. Чак и у ратним временима деведесетих година у овом месту толеранција је била присутна.

У насељу Бођани живе 893 пунолетна становника, а просечна старост становништва износи 40,1 година. У насељу има 418 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,66. У последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

7 Коментари

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде