ДХСВ предлаже решења за еколошки проблем у Вајској

Поводом информација да се у Вајској дешава учестало спаљивање гума, пластике и другог отпада

6830

Поводом информација да се у Вајској дешава учестало спаљивање гума, пластике и другог отпада како би се из њих овим путем издвојио метал (најчешће бакар) и продао као секундарна сировина, огласио се Демократски савез Хрвата у Војводини са конкретним решењем за овај еколошки проблем.

Њихово саопшење преносимо у целости:

„Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je nekoliko obavijesti o ugrožavanju okoliša i zdravlja stanovnika Vajske (i okolinih sela općine Bač). Najveći izazov koji se tiče zaštite okoliša ovoga kraja je višegodišnje, pa i višedesetljetno nekontrolirano spaljivanje guma, plastike i drugog otpada kako bi se iz njih ovim putem izdvojio metal (najčešće bakar) i prodao kao sekundarna sirovina. Po svjedočenju naših članova iz Vajske, ali i brojnih drugih stanovnika ovoga sela, spaljivanje se događa na više mjesta u ataru, dim je iznimno gust i iritirajuće neprijatan, ostaje dugo vremena i gotovo onemogućuje disanje i uobičajen život. Vajštanci se opravdano plaše za svoje zdravlje, istovremeno naglašavajući da se ovakvim aktivnostima dovodi u pitanje i imovina i poljoprivredne kulture. Dokaz toga su česte intervencije vatrogasaca. Ipak, praksa se uporno ponavlja. Time se, osim okoliša u selu, degradira i priroda, vode i cijeli ekosustav Prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ u kojem se ovo područje nalazi.

DSHV ukazuje da je potrebno da se rješenju ovoga problema priđe sustavno i da se trajno eliminira ekološka opasnost, a istovremeno omogući stanovnicima Vajske koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina da svoj posao nastave obavljati. Rješenje za to su strojevi koji mehanički odvajaju metal od materijala kojim je obložen, dakle bez termičkog obrađivanja – sigurno i neškodljivo. Ukazujemo da je, budući da je riječ o dobrobiti zajednice, koja se uz to nalazi u pograničnom području, moguće takav stroj nabaviti i uz pomoć sredstava Europske unije (pretpristupni fondovi), te uvesti princip dobre prakse edukacijom korisnika ovakvih strojeva.

DSHV naglašava da se zanemarivanjem ovog velikog problema, ali i inzistiranjem za kažnjavanjem bez trajnoga rješenja, mogu pogoršati međunacionalni odnosi u Vajskoj, te zbog toga poziva sve aktere – stanovnike Vajske, lokalnu samopupravu, policiju i vatrogasne službe na dogovor i žurno rješenje ovog problema“.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, v. r.

Predsjednik Mjesnog odbora DSHV-a u Vajskoj Dario Bošnjak, v. r.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде