Публикација о дизачима тегова из Бача поводом 70 година Херкулеса

Клуб дизача тегова Херкулес Бач je поводом 70 година рада издао ову значајну публикацију

6956

У издању „Штампарије Станишић“ из Бачке Паланке изашла је из штампе нова књига.
„КЛУБ ДИЗАЧА ТЕГОВА ХЕРКУЛЕС У БАЧУ, СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА РАДА“. Књига је штампана на 154 стране, илустрована са преко 200 фотографија из историјата клуб.

Ову књигу су приредили Приредили: Клуб дизача тегова Херкулес Бач, Савез Србије за дизање тегова Београд, Савез Војводине за дизање тегова Нови Сад. Грађу скупили и обрадили: Бранко Чалић, Симо Бањац, Рита Шпајзер, Зоран Пантелић, Мирко Обрадовић, Драгутин Араповић. Аутор симбола и карикатура јубилеја је Стјепан Перишкић. Стручни консултантису Рита Шпајзер, Драгутин Араповић, Милан Михајловић, Мирослава Паравина.

„Овом публикацијом обележавамо седамдесету годишњицу оснивања Клуба дизача тегова Херкулес у Бачу. Не претендујемо да на ограниченом простору дамо аналитичку слику седамдесетогодишње активности Клуба. Циљ нам је да објавимо најзначајније чињенице о његовом оснивању и развојном путу, о резултатима које је остварио и да укажемо на улогу коју је његов колектив одиграо у ширењу спорта у нашој средини.
Сачувани документи и подаци поуздано сведоче о бројним појединцима и многим генерацијама који су управо захваљујући Херкулесу пришли спорту, даровали му најлепше године и у њему постигли врхунске домете. Високим достигнућима, изузетним признањима и трофејима они су трајно задужили наш град и нашу земљу. Уверени смо да ће плејада државних репрезентативаца, рекордера и шампиона, пониклих и стасалих у Клубу, бити подстицај и надахнуће нараштајима који долазе. Тако ће традиција, бранећи од заборава најзаслужнија имена за унапређење спортског, културног, привредног и укупног живота на овим просторима, стално инспирисати на нова велика прегнућа.

Причама у овој монографији нисмо били у могућности да обухватимо све периоде дуге историје на адекватан начин, због тога што за све ове године не постоји адекватна архива нити фотографије које потврђују резултате или значајне догађаје из дуге историје. Ово је покушај да се ипак већи део података и резултата, као и интересантних дешавања прикажу нашој јавности и остане забележено за генерације које долазе. Исто тако циљ нам је да буде сачувано у Народној библиотеци „Вук Караџић” у Бачу и Матици српској у Новом Саду.

Тим именима, својим Херкулесима, одужујемо се овом књигом, иако само делимично.

У Бачу, маја 2023. године Организациони одбор

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде