Општина Бач међу 5 најбољих на манифестацији „Дани породице у Србији“

У оквиру манифестације је 40 локалних самоуправа представило своје пронаталитетне мере

1131
Фото: Општина Бач

БАЧ – Имајући у виду универзалну декларацију о људским правима Уједињених нација, Устав Републике Србије, Породични закон РС, Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима УН, Конвенцију о правима детета УН и друге стратешке документе који се односе на поштовање људских права и пример развијених земаља света које су промоцију породице ставиле у центар друштвено-политичких дешавања у Србији је креирана манифестација „ДАНИ ПОРОДИЦЕ У СРБИЈИ“, а која је одржана у суботу 09.09. у Перлезу.


У оквиру манифестације је 40 локалних самоуправа представило своје пронаталитетне мере, а Општина Бач је била међу пет најбољих те је изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић председнику општине Бач, др Стеви Панићу уручио Повељу.

„Општина Бач је веома посвећена промоцији породичних и традиционалних вредности, те смо са задовољством узели учешће на овој манифестацији и на породичном корзоу на Бегеју представили и промовисали пронаталитетне мере и мере које се тичу заштите породице у општини Бач“, истакао је председник општине Бач, др Стева Панић.

Финансијска средства у буџету општине Бач за 2023. годину износе 8.000.000,00 динара што је 0,85% буџета.

Поменута средства се издвајају за пронаталитетне мере:

  • једнократна помоћ за рођење детета (у номиналном износу је 30.000,00 динара за прворођено или другорођено дете, а за треће дете по реду рођења и свако наредно рођено дете по 50.000,00 динара) и
  • новчана помоћ незапосленој мајци/оцу за рођење детета под посебним условима (у износу 70.000,00 динара месечно).

До 30.08.2023. године право на једнократну помоћ у 2023. години је остварило 72 мајки/очева а право на новчану помоћ за незапослене мајке 26 мајки/очева. Општина Бач посебно истиче задовољство пронаталитетним мере које се односе на безбедност деце у саобраћају, односно на право на бесплатно аутоседиште за свако новорођено дете са пребивалиштем на територији општине Бач.

Као вид посебне подршке родитељима чија деца похађају предшколску установу општина Бач је утврдила право на бесплатан боравак у предшколској установи за треће и свако наредно дете по реду рођења. Ово право је у току 2022. године остварено за 41 дете (уштеда у кућном буџету 4.200,00 динара месечно по детету или укупно 1.722.000,00 динара годишње за сву децу).

Осим наведених мера општина Бач издваја средства за награђивање ученика за постигнуте резултате на такмичењима и награђивање вуковаца и ученика генерације, затим свим првацима који похађају основне школе на територији општине Бач обезбеђује поклон ђачке торбе и прибор. Такође врши бесплатан превоз ученика средњих школа и студената, али и обезбеђује средства за смештај и исхрану ученика средњих школа и студената у домовима.

Општина Бач обезбеђује стипендије за одличне ученике и студенте са високим просеком, те је за ове намене у 2022. години Општина утрошила 5.120.000 динара.
„Верујемо да људи који воле своје породице, који воле своје родитеље, који воле своју децу и туђу децу, само ти људи могу да разумеју, воле и поштују друге људе. Да људи који не воле своју породицу или не воле свој град и своју државу не могу да воле ни друге градове, ни друге државе, ни друге народе – рекао је Вучевић, додајући да је природно да прво волите своје, а да поштујете и све друге“, рекао је у свом обраћању министар Милош Вучевић који је отворио манифестацију „Дани породице у Србији“.
Ову манифестацију заједнички организују Министарство за бригу о породици и демографију и Град Зрењанин, а која за циљ има промовисање најважнијих вредности – породицу, родитељство и децу.

Општину Бач су у Перлезу представљали председник општине Бач др Стева Панић, председник Скупштине општине Бач Драган Амиџић, заменица председника општине Марина Балабан и заменик председника Скупштине општине Бач Бране Микавица.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде