Школа задругарства основана у Бачу

„Трећа задружна школа Бач – Бачки Грачац – Дорослово 2023.”

640
Фото: РТВ

„Мали и уситњени посед у просеку 5,4 хектара, какав је у Србији, намеће потребу за удруживањем у задругу као најпримеренији облик економске организације, који омогућава да пољопривредници постану успешни робни произвођачи”, истакао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, отварајући у Бачу „Трећу задружну школу Бач – Бачки Грачац – Дорослово 2023.”


„Задруге су нужност опстанка села, мислим, пре свега, на европски модел задругарства који је данас присутан у Србији. А пракса потврђује да свуда где постоје успешне задруге и села су жива – са богатим културним и спортским животом”, истакао је Кркобабић.

У име организатора, добродошлицу полазницима Треће задружне школе пожелела је мр Јелена Несторов Бизоњ, председница Задружног савеза Војводине, која је говорила о примерима успешних задруга АП Војводине, међу којима има и таквих које би пожелеле многе развијене европске земље.

Скупу су се обратили и Милош Вуковић, директор земљорадничке задруге „Задругар” Бач, Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине и Петар Самоловац, помоћник Покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

На округлом столу „Стање и изазови у пољопривреди и задругарству” своје стручне погледе саопштили су професори Новосадског универзитета: Жарко Илин, Витомир Видовић и Александар Седлар.

Учесници и гости Треће задружне школе обишли су земљорадничке задруге: „Задругар” Бач, „Агролика” Бачки Грачац и „Нагy рет” Дорослово.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде