Одлична емисија „Мирна Бачка“, осетите чари Бачке тврђаве (ВИДЕО)

Гости емисије били су Миле Кекин, Рамбо Амадеус, Лајко Фелиx и Марко Лоуис.

1288

БАЧ: Специјална емисија „Мирна Бачка“, у оквиру новог пројекта ЕXИТ Фондације Incredible Destinations Events (Догађаји на невероватним дестинацијама), донела је гледаоцима предивне призоре са Бачке тврђаве и њене околине, легенде о овом подручју, разговоре о традиционалној кухињи, и одличну музику.


Гости емисије били су Миле Кекин, Рамбо Амадеус, Лајко Фелиx и Марко Лоуис.

Домаћин на Бачкој тврђави био је музичар, перкусиониста, водитељ и глумац Бојан Ивковић. Емисија је премијерно емитована 21. септембра, на Међународни дан мира и Дан европске територијалне сарадње, а извођачи, уз дељење утисака са снимања, позивају публику да емисију погледају на Фацебоок и YоуТубе страницама Фондације ЕXИТ и ЕXИТ фестивала, као и на сајту incredibledestinations.events.

– Јединствена локација, сјајни уметници, људи и незаборавно искуство. У једном тренутку снимања сам чак и осетио емоцију Тврђаве, и кроз шта је прошла. То је све утицало на наше извођење песама. Тврђава у Бачу је савршено место за фестивал који би могао да се деси једном годишње. Омиљени део снимања емисије је била клопа и дружење са Милетом, Рамбом, Лајком и целом продукцијском екипом. Обавезно погледајте емисију и осетите чари Бачке тврђаве – каже Марко Лоуис.

– Драго ми је да сам по први пут имао прилику посјетити тврђаву Бач, али и по тко зна који пут уживати у досјеткама Рамба Амадеуса. Мало смо свирали, више се дружили, а све се то може погледати у одличној емисији Мирна Бачка – изјавио је Миле Кекин.

– Мене и госте Бач је надахнуо, а музика која је произашла из заједничког дружења је нешто потпуно аутентично, јединствено, оригинално и премијерно изведено – рекао је домаћин Бојан Ивковић.

Фондација ЕXИТ је покренула пројекат „Догађаји на невероватним дестинацијама“ с циљем да се уз учешће популарних међународних музичких звезда промовише лепота туристичких дестинација и културна баштина региона. Пројектом ће у наредном периоду на иновативан начин свету бити представљене атрактивне туристичке дестинације, и то кроз спој музике и културног наслеђа пограничног региона Мађарске и Србије.

Емисија је снимана на Бачкој тврђави, најбоље очуваном средњевековном утврђењу у Војводини. Иза ове тврђаве стоји бурна и занимљива прошлост, што је била и једна од тема емисије. Неизоставан део је, као и увек, традиоционална кухиња, а домаћин Бојан Ивковић је својим гостима спремао Балкански лонац, у који је свако убацио свој омиљени зачин и састојак. Музичари су узвратили извођењем неких од најпознатијих песама из њихове каријере. Марко Лоуис отпевао је „Роцкабyе“ и „Врањанку“, Миле Кекин „На овим просторима“ и „Само за тај осјећај“, Рамбо Амадеус „Вријеме тече“ и „Тешко, горко, лако“, а Лајко Фелиx је гледаоцима донео своја два импровизована ливе извођења.

Док се крчкао Балкански лонац, Бојан Ивковић је са својим гостима разговарао о њиховој музици, значају Еxита и генерално фестивала за сусрете са људима из региона, као и о промоцији мира у региону, што је део Еxитовог активизма преко 20 година. Емисија је и едукативног карактера, јер с гледаоцима дели легенде о граду Бач, порекло израза „мирна Бачка“ и упознаје их са значајним споменицима културе у том подручју.

Инцредибле Дестинатионс Евентс (Догађаји на невероватним дестинацијама) је партнерски пројекат Фондације ЕXИТ и Парка Националне баштине (ОНТЕ) у Опустасеру, у Мађарској, а реализује се уз подршку Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Емисија „Мирна Бачка“ је добила подршку и од Министарства културе и информисања. У оквиру пројекта покренута је и платформа инцредибледестинатионс.евентс, на којој ће се емитовати сви догађаји са овог и сличних пројеката. Активности у оквиру Инцредибле Дестинатионс Евентс пројекта теже ка успостављању новог вида туристичке промоције региона, а у циљу повећања броја посетилаца, те економске и социјалне одрживости.