Ново санитетско возило и медицинска опрема за Дом здравља Бач

Уређене и просторије у амбуланти у Бачком Новом Селу и Бођанима

571
Извор: Naxi radio Bačka

У протеклом периоду Дом здравља Бач је путем средстава Покрајинског секретаријата за здравство, Уницефа, Словачке амбасаде и уз помоћ донација грађана набавио ново санитетско возило и медицинску опрему, чему је за вести говорила в.д. директора ДЗ Бач докторка Јармила Лачокова Красникова.


Преко конкурса Покрајинског секретаријата за здравство одобрена су средства за куповину санитетског возила у вредности 6.960.000 динара. Возило је преузето, регистровано и први пацијент који је транспортован новим санитетом био је пацијент из Хрватске.

Средствима Покрајинског секретаријата за здравство завршена је и потребна дигитализација мамографа. Следи обука и едукација радника РТГ кабинета како би се у што краћем периоду кренуло са мамографским прегледима, који су потребни због све веће појаве карцинома дојке, а у плану су и скрининг прегледи. Како истиче др Јармила Лачокова Красникова, прошле године је средствима добијем путем јавних конкурса Покрајинског секретаријара за здравство набављен дигитализовани РТГ апарат вредности 10.824.000 динараи стоматолошка столица вредности 1.194.000 динара.

Ових дана је у виду донације Уницефа, из Копенхагена у ДЗ Бач донет специјални медицински фрижидер за чување вакцина у вредности 1.296 евра. Поред тога, ДЗ Бач је конкурисао путем Словачке амбасаде за средства за набавку 2 компјутера и стоматолошког РТГ апарата, који ће знатно олакшати рад стоматолошке службе. Средства су одобрена и ових дана треба да се заврши куповина опреме.

Како је за „Naxi radio Bačka“ истакла в.д. директора ДЗ Бач др Јармила, у протеклом периоду је захваљујући бројним донацијама грађана општине Бач прикупљено око 99.000 динара а тим средтсвима набављени су апарат за капиларно вађење крви – тромботеста, инхалатор за Ковид амбуланту, скен штампач за амбуланту у Вајској. Предат је и захтев РФЗО за добијање сагласности за набавку трачица за апарат за капиларно вађење крви – тромботест.

У протеклом периоду у ДЗ Бач доста се радило на уређењу здравствених амбуланти у насељеним местима општине Бач тако да су окречене и уређене просторије у амбуланти у Бачком Новом Селу и Бођанима у чему су велику помоћ пружиле месне заједнице БНС и Бођани. Уређена је и околина ДЗ у Бачу и уз помоћ ЈКП Тврђава, грађана и месне заједнице избегнуте су могуће последице невремена које се десило у јуну ове године.

Поред тога ДЗ Бач, сваког првог у месецу организује ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА када грађани могу да изнесу своје примедбе и сугестије као и да се упознају са радом ове здравствене установе. Отворени дан се организује у времену од 13 до 14 часова. Заинтересовани грађани могу да се пријаве код секретарице на број 021/6070037

ДЗ Бач ће се и у наредном периоду трудити да очува, побољша и унапреди примарну здравствену заштиту свих грађана општине Бач, истакла је в.д директора ДЗ Бач др Јармила Лачокова Красникова и захвалила се на помоћи Покрајинском секретаријату за здравство, Уницефу, Словачкој амбасади, ЈКП Тврђава, месним заједницама и грађанима на свим досадашњим донацијама.

Остави одговор

Молимо вас унесите ваш коментар
Унесите ваше име овде